Hlavní obsah

Slavia vstoupila do Ligy mistrů vítězstvím nad Steauou

PRAHA

Středa bude navždy v kronice fotbalové Slavie zapsána jako den, kdy pražský klub poprvé vyhrál v prestižní Lize mistrů. V první těžké zkoušce slávisté porazili rumunskou Steauu Bukurešť 2:1. Domácí borci se tak po závěrečném hvizdu mohli radovat z premiérového zisku tří bodů, které jim zajistily trefy Šenkeříka a Francouze Belaida. Slávisté za výhru získali prémii 600 tisíc eur (necelých 17 miliónů korun).

Článek

Slavia nastoupila bez své největší hvězdy Vladimíra Šmicra, kterého do utkání nepustil zraněný stehenní sval. Trenér Karel Jarolím si pro soupeře přichystal několik překvapení. Kapitán Vlček se z postu hrotového hráče přesunul na pravý kraj zálohy a jeho místo v útoku zaujal stoper Martin Latka. Na domácích byla patrná nervozita, která jim svazovala nohy i při jednoduchých přihrávkách.

Nakopávané míče na Latku mnoho úspěchu nepřinesly, a tak za zmínku stojí pouze nadějný průnik Dřížďala a velká šance, kterou na poslední chvíli uzmul Iacobovi Matej Krajčík. V desáté minutě jen o kousek minula roh Vaniakovy branky hlavička stopera Goiana.

Ve třinácté minutě vyrobil obrovskou hrubku Slávista Brabec, který se na pozici stopera netrefil do poskakujícího míče. Iacoba ale stačil včas zablokovat druhý stoper Marek Suchý. Podle pravidla nedáš - dostaneš udeřilo o minutu později na druhé straně, když dokázal za záda ležícího brankáře Steauy Zapaty dorazit střelu Vlčka Zdeněk Šenkeřík. Ten se tak stal historicky prvním střelcem ´sešívaných´ v nejprestižnější klubové soutěži.

Neobsazený Goian zchladil domácí publikum

V 27. minutě byl při nadějném rychlém kontru nedovoleně zastaven Stanislav Vlček. Z následného přímého kopu vystrašil Zapatu padáčkem Pudil. Byli to ale hosté, kdo se radovali ze vstřelené branky. V 33. minutě přistál centr z rohového kopu přímo na hlavě nepokrytého Goiana a ten dal propuknout rumunské horkokrevnosti v ochozech.

O pět minut později navíc přibyla další vráska na čelo kouče Jarolíma, když si koleno při jednom z obranných zákroků poranil stoper Brabec. Toho vzápětí vystřídal mladíček Janda. Domácí příznivci se tři minuty před poločasem dožadovali odpískání pokutového kopu po úniku Vlčka, hlavní rozhodčí Benquerenca ale zůstal k prosbám chladný.

Belaid rozhodl o historicky první výhře Slavie 

Po změně stran se Slavia pustila do svého soupeře pěkně zostra. Krok chyběl do vyložené šance Šenkeříkovi, o chvíli později pálil nebezpečně z těžké pozice Vlček. Poté se opět na kopačky domácích vkradla nervozita, jíž ale Steaua nedokázala využít.

Nadšení propuklo na strahovském stadiónu v 63. minutě. Po levé straně se skvěle prosmýkl obránce Dřížďal, nacentroval do vápna, kde kapitán Vlček přenechal míč Belaidovi a ten se v dobré pozici nemýlil. Druhý zásah do černého vlil domácím borcům do žil potřebné sebevědomí a ti začali svého soupeře přehrávat pěknými kombinacemi, které tu a tam vyšperkovala nějaká efektní finesa. V 77. minutě mohl vedení zvýšit Vlček, jenž se zjevil za rumunskou obranou, netrefil se ale mezi tři tyče.

Deset minut před koncem vystřídal hrdina středečního večera Tijani Belaid a dostalo se mu nadšených ovací vestoje. Slavia si v závěru pohlídala ofenzivní výpady Steauy a získala historicky první tři body v Lize mistrů.

Slavia Praha - Steaua Bukurešť 2:1 (1:1)
Branky: 13. Šenkeřík, 63. Belaid - 33. Goian. Rozhodčí: Benquerenca - Cunha, Cardinal (všichni Port.). ŽK: Volešák - Goian, Lovin, Croitoru. Diváci: 15 723.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec (42. Janda), Dříždal - Vlček, Tavares, Belaid (81. Volešák), Latka (46. Hubáček), Pudil - Šenkeřík. Trenér: Jarolím.
Steaua: Zapata - Badoi, Goian, Rada, Marin - Nicolita, Petre, Lovin (62. Surdu), Cristocea (53. Croitoru) - Dica - Iacob (71. Badea). Trenér: Hagi.

Reklama

Související témata: