Hlavní obsah

LM: Slavia hodlá proti Seville bodovat, soupeř bere jen výhru

PRAHA

Fotbalisty Slavie ve středu čeká poslední vystoupení při jejich premiérové účasti v prestižní Lize mistrů. Na Strahově svěřenci trenéra Karla Jarolíma přivítají španělskou Sevillu, na jejíž půdě v prvním zápase prohráli 2:4. Zatímco český celek už má zajištěné pokračování v Poháru UEFA, soupeř bojuje s Arsenalem o první místo ve skupině a tudíž lepší los pro vyřazovací část soutěže.

Článek

Přesto se spekuluje, že Sevilla nechá odpočívat své opory. Ve španělské lize jí totiž patří až devátá příčka, která nezaručuje účast v pohárové Evropě pro příští rok. „To mohou být pouze spekulace z naší strany. Vše ukáže až zítřejší soupiska Sevilly,“ odmítal odhadovat záměr soupeře Jarolím. Slávistický kouč se sám bude muset obejít bez sedmi zraněných hráčů, včetně autora jedné branky ve Španělsku Davida Kalivody a kapitána Stanislava Vlčka.

Nastoupit nemůže ani mladíček Gebre Selassie, který nefiguruje na soupisce pro Ligu mistrů, otazník visí i nad útočníkem Šenkeříkem, který má také zdravotní problémy. „Připravený by měl být, jestli na sto procent, to uvidíme,“ věří v účast střelce důležité branky z Bukurešti lodivod sešívaných. Hostující kouč Manuel Jiménez přišel v posledním ligovém utkání proti Murcíi o brankářskou jedničku Andrése Palopa, který si zlomil ruku. Jeho místo mezi třemi tyčemi by měl zaujmout Ital Morgan De Sanctis.

„Je to velký profesionál s obrovskými mezinárodními zkušenostmi a má důvěru mou i celého týmu,“ odmítl Jiménez to, že by jeho celek měl mít ve středu v gólmanovi slabinu. On i jeho svěřenci si přijeli do Prahy pro tři body, které by jim zajistily první místo ve skupině a tedy výhodnější pozici před losem vyřazovací fáze. „Kdybychom nezvítězili, bylo by to zklamání. Toužíme postoupit z prvního místa,“ potvrdil španělský lodivod.

Přes velkou marodku Jarolím doufá v úspěšné zakončení slávistického podzimu i první účasti v nejprestižnější meziklubové evropské soutěži. „Je to naše poslední utkání v Lize mistrů, hrajeme v domácím prostředí a chceme bodovat,“ řekl Jarolím novinářům na předzápasové tiskové konferenci a dodal: „Musíme mít sami dobrý pocit, že jsme do zápasu dali maximum.“

Podle Ranata je Slavia silnější než Liberec 

A jaký recept by měl na favorizovaný španělský celek platit? Nedat soupeřovým hráčům příliš času na práci s míčem a každou nadějnou situaci využít k nebezpečnému ataku. Defenzívě sešívaných ubyla jedna starost, na trávník nevyběhne nebezpečný Seydou Keita. Jeho místo by měl zaujmout devětadvacetiletý Renato, který byl na trávníku i při souboji Sevilly s Libercem v Poháru UEFA. „Zápas s Libercem byl pro nás daleko výhodnější. Byl to slabší soupeř než Slavia a nám stačila remíza, takže jsme mohli hrát opatrněji,“ zavzpomínal zkušený středopolař.

Slavia se zatím se španělskými kluby utkala v pěti zápasech. Zvítězit se jí ale podařilo pouze jednou, v odvetě třetího předkola Ligy mistrů doma s Celtou Vigo. Výhra 2:0 ale sešívaným na postup do hlavní soutěže před čtyřmi lety nestačila, ve Španělsku totiž předtím dostali od svého soupeře ještě o gól navíc. Poslední střetnutí proti celku z jihozápadu Evropy sehráli svěřenci trenéra Karla Jarolíma na půdě svého středečního soupeře Sevilly.

Slávisté dorazili do Španělska natěšení po vyhraném premiérovém utkání v prestižní společnosti nad Steauou Bukurešť 2:1. Vítěz dvou posledních ročníků Poháru UEFA ale i přes pošramocenou týmovou psychiku, která utrpěla ránu úmrtím Antonia Puerty, skóroval díky Frédericu Kanoutému už v osmé minutě. Daniel Pudil sice dokázal výstavní ranou vyrovnat, ale Luis Fabiano vrátil domácím vedení a jeho spoluhráči Julien Escudé a Arouna Koné po změně stran dokonali zkázu Slavie. David Kalivoda pak v nastaveném čase korigoval na konečných 2:4 z pohledu českého celku.

Poslední utkání Slavie v letošní Lize mistrů se odehraje ve středu od 20:45. Zápas můžete sledovat v on-line reportáži na stránkách Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Slavia Praha: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Šmicer, Volešák, Tavares, Pudil - Ivana, Šenkeřík.
FC Sevilla: De Sanctis - Daniel Alves, Mosquera, Dragutinovič, Maresca - Jesús Navas, Poulsen, Duda, Renato - Luis Fabiano, Kanouté.

Reklama

Související témata: