Hlavní obsah

O odvolání Manchesteru City se má rozhodnout v červenci

Lausanne/Praha

Prostřednictvím videokonference začal dnes Sportovní arbitrážní soud (CAS) projednávat odvolání Manchesteru City proti vyloučení z evropských fotbalových pohárů na dva roky. Slyšení by mělo pokračovat do středy. Verdikt by mohl být vynesen v červenci, řekl agentuře AFP generální sekretář CAS Matthieu Reeb.

Foto: Toby Melville, Reuters

O odvolání Manchesteru City se bude rozhodovat až v červenci.

Článek

Důležité jednání se koná v utajeném režimu. Neznámá je i totožnost tří členů tribunálu, kteří posuzují provinění bohatého klubu proti pravidlům finanční fair play.

Pokud bude dvouletý trest potvrzen, Manchesteru City hrozí, že přijde o stamiliony a může ztratit některé hvězdy, které se nebudou chtít smířit s neúčastí v pohárech. Opačný výsledek odvolacího řízení by podkopal snahu UEFA o ekonomickou stabilitu klubů.

Manchester City dostal trest v únoru, kromě zákazu startů v pohárech má zaplatit pokutu 30 milionů eur. Klub, jehož majoritním vlastníkem je šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů, podle vyšetřovatelů v letech 2012 až 2016 nadhodnotil příjmy od sponzorů na svých účtech i v materiálech předložených UEFA. Úřadujícímu mistru Premier League také přitížila neochota jeho představitelů spolupracovat při vyšetřování.

Sportovní arbitráž se zabývala porušením finanční fair play už předloni, kdy AC Milán roční trest zrušila, takže mohl nastoupit do Evropské ligy. Loni dostal slavný celek stejný trest a tentokrát se proti němu neodvolal. Manchester City je prvním klubem, kterému UEFA uložila za tento prohřešek dvouletý zákaz startů v pohárech.

Reklama

Související témata: