Hlavní obsah

Apel na vedení Arsenalu: Rychle Wengera zklidněte, nebo na to doplatíte!

LONDÝN/ PRAHA

Pustit se takhle do sudího slovutný sir Ferguson, nikdo by se nedivil, protože na slovní výlevy kouče Manchesteru United je už fotbalová Anglie zvyklá. A kdyby rozhodčímu dával podobný kartáč José Mourinho, přešla by to zřejmě úplně bez povšimnutí. Ale že i francouzský profesor Wenger běsnil na Nou Campu tak, že si ho na březnovém zasedání podá disciplinární komise UEFA?!

Foto: Reuters

Trenér Arsene Wenger rozhazuje rukama. Nesouhlasí s verdiktem sudího během utkání Arsenalu v Barceloně.

Článek

Rozhněvaný byl na celý svět. Na švýcarského sudího Massima Busacca ale nejvíc. „Byli jsme okradeni o cestu do čtvrtfinále Ligy mistrů. Rozhodčím Massimo Busaccou. Nevidím jediný důvod, proč Van Persiemu udělil druhou žlutou kartu, ten člověk určitě nikdy nehrál fotbal. A zápas takového významu a před tolika lidmi teprve ne,“ spucoval kouč Arsenalu Arsene Wenger rozhodčího, jenž podle jeho přesvědčení hrubě ovlivnil odvetnou osmifinálovou partii s Barcelonou tím, že po jedenácti minutách druhé půle nizozemského snajpra vyloučil.

Červená vtipem úterního večera

„Za co? To byl vtip. Největší vtip úterního večera! Mezi jeho hvizdem a mou střelou uběhla jediná sekunda. Vysvětlete mi, prosím, jak jsem ho mohl slyšet,“ opakuje Van Persie pořád dokola obhajobu, kterou vmetl do tváře i sudímu Busaccouvi přímo na ploše Nou Campu, když mu Švýcar ukázal po druhé žluté i červenou a on se musel pakovat.

Van Persie ukazuje rozhodčímu, že hvizd píšťalky pro hluk neslyšel.foto: ČTK/AP/Manu Fernandez

V deseti už neměl Arsenal proti Barceloně nárok, což frustrovalo všechny. Van Persieho, stejně třeba jako jeho spoluhráče Rosického či Samira Nasriho.

Rosický se mírnil, Nasri nikoli

Zatímco kapitán české reprezentace se ve svých vyjádřeních krotil a mluvil o tom, že ... „šlo o naprosto nepochopitelné a necitlivé rozhodnutí“ a přidával, že...“takové zápasy by měli pískat opravdu nejlepší rozhodčí“, francouzský legionář Nasri si servítky nebral.

Tomáš Rosický z Arsenalu brání barcelonského Lionela Messiho.foto: Reuters

Dal Švýcarovi Busaccovi co proto na hřišti a od plic mu řekl své i v tunelu vedoucím k šatnám. Stejně jako Wenger, který podle očitých svědků neměl daleko k tomu, aby rozhodčího inzultoval.

Teď je čeká disciplinárka a trest je nemine.

Ať si vzpomene na první žlutou

Van Persieho rovněž ne, i když vedení Arsenalu původně zvažovalo, že se proti druhé žluté a jeho vyloučení odvolá. „To mohou, ale je to bezpředmětné. Proti dvěma žlutým by se mohli odvolat jen v případě pomýlené totožnosti hráčů. A o tu v Barceloně nešlo,“ vzkázali do Londýna z UEFA.

„Cítí se ukřivděni, ale je směšné, aby se odvolávali. Ať se Holanďan a celý Arsenal s ním raději zamyslí nad první žlutou kartou. Mohl být rád, že zůstal na hřišti a nešel ven rovnou,“ připomínají angličtí novináři situaci z první půle, kdy vytočený Nizozemec vyťal barcelonskému Alvesovi jednu přímo do obličeje.

Kouč Arsenalu Arsene Wenger se rozčiluje během utkání v Barceloně.foto: Reuters

Jen u tohoto apelu ale nezůstávají. I pro francouzského profesora Wengera, který se na švýcarského sudího tiskl v tunelu prsa na prsa a vmetl mu do tváře tolik výčitek a urážek, že nakonec skončí u disciplinárního tribunálu UEFA, mají radu. Nebo spíše pro klubové vedení...

„Rychle ho zklidněte, nebo svou nervozitou bude vytvářet tlak na hráče a Arsenal po vyřazení z Ligy mistrů nezvládne ani závěr Premier League,“ nabádají fotbaloví experti na ostrovech.

Reklama

Související témata: