Hlavní obsah

Překvapení se nekoná, do semifinále LM postoupili Schalke a Real Madrid

V semifinále fotbalové Ligy mistrů se střetnou Real Madrid s Barcelonou a Schalke s Manchesterem United. Rozhodly o tom dnešní odvety čtvrtfinálových duelů, v nichž Real ještě navýšil čtyřbrankový náskok z domácího utkání a vyhrál na hřišti Tottenhamu 1:0. Schalke po výhře 5:2 na půdě Interu Milán ovládlo po výsledku 2:1 také domácí odvetu. Italský klub tak neobhájí loňský trumf v soutěži.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Hráč Schalke Jose Manuel Jurado (vlevo) před Javierem Zanettim z Interu Milán

Článek

Real v prvním utkání porazil Tottenham 4:0 a už krátce po rozehrání dnešního duelu na londýnské půdě mohl přidat další gól, ale Özil svůj průnik za obranu neproměnil. Vzápětí v krátké době ukázali domácí své možnosti, pokaždé však ztroskotali uvnitř šestnáctky. Na konci první půlhodiny přehlédl sudí faul na Pavljuščenka uvnitř šestnáctky, dvakrát se domácí marně dožadovali penalty už v úvodu.

Všechny nebezpečné akce Tottenhamu přicházely po zpětných přihrávkách z křídelních prostorů, tu největší spálil právě Pavljuščenko jen chvíli před neodpískaným faulem. Real měl nebezpečné brejky, které vedl vesměs Ronaldo, ale Portugalec se dlouho nemohl vyrovnat s agresivitou "Kohoutů".

Krátce po pauze se Ronaldo dočkal poté, co jeho rána z dvaceti metrů zaskočila chybujícího gólmana Gomese, který si míč srazil za svá záda. Domácí měli také šance, ale dál pokračovali v jejich zahazování, a když už se trefili mezi tyče, úřadoval brankář Casillas.

Madridský klub se tak může těšit na čtyři souboje s největším rivalem Barcelonou v krátkém období. Vedle obou duelů Ligy mistrů je čekají i zápasy v lize a ve finále Španělského poháru.

Záložník Realu Madrid Cristiano Ronaldo padá po zákroku Michaela Dawsona z Tottenhamufoto: ČTK/AP

Ze hry venku je loňský šampion Inter Milán, který prodloužil kletbu obhájců titulu. V samostatné historii Ligy mistrů totiž ještě nikdo nedokázal zvítězit dvakrát za sebou. Velký den naopak po výhře 2:1 slaví Schalke, které je v semifinále vůbec poprvé a může se těšit na souboj s Manchesterem United, jehož kouč Alex Ferguson už svého příštího soupeře sledoval přímo v AufSchalke Areně.

Schalke už mělo postup téměř jistý po prvním zápase, v němž senzačně na San Siru vyhrálo 5:2. Interu se nepovedla odveta za prohru ve finále Poháru UEFA v roce 1997, kdy se také radovalo Schalke.

V Gelsenkirchenu znovu velebí španělského kanonýra Raúla. Ten v samém závěru první půle bravurně proměnil akci založenou krajanem Juradem, využil chyby stopera Lúcia a po kličce brankáři Júliu Cesarovi lehce vstřelil svůj pátý letošní gól v soutěži. Rekordman soutěže načal už osmou desítku vstřelených branek v Lize mistrů.

Inter byl v tu chvíli postaven před úkol dát nejméně pět branek. Ale senzační obrat, jaký předvedl v osmifinále proti dalšímu bundesligovému celku Bayernu Mnichov, nezvládl. Ještě žádný z týmů, který doma v prvním duelu inkasoval pětkrát, v odvetě nedokázal postoupit.

Hosté alespoň dohráli utkání se ctí. Krátce po poločase vyrovnal po standardní situaci Thiago Motta. Schalke, na jehož lavičce oslavil čtvrtou výhru ve čtvrtém zápase nový kouč Ralf Rangnick, ani na chvíli nepustilo otěže zápasu z rukou. V poslední desetiminutovce po skvostné přihrávce Raúla strhl vedení zpět na stranu domácích obránce Höwedes. Schalke tak letos v LM vyhrálo i svůj pátý domácí duel, což je varování i pro favorizovaný Manchester.

Odvetná čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Tottenham - Real Madrid 0:1 (0:0)on-line
Branka: 49. Cristiano Ronaldo. Rozhodčí: Rizzoli - Maggiani, Stefani (všichni It.). Diváci: 36 000. První zápas 0:4, postupuje Real.
Schalke 04 - Inter Milán 2:1 (1:0)on-line
Branky: 45. Raúl, 81. Höwedes - 49. Thiago Motta. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Stančin (všichni Slovin.). Diváci: 54 000. První zápas 5:2, postupuje Schalke.

Reklama