Hlavní obsah

Televize dostala výjimku, takže místo El Clásico vysílá ČT4 živě hokejový duel Slováků s Rusy

zp, dosSport.cz

Hokej tentokrát zvítězí nad fotbalem. Česká televize totiž na poslední chvíli změnila program své "čtyřky" a namísto odvety nesmiřitelných rivalů Barcelony a Realu Madrid v Lize mistrů bude dnes večer vysílat živě hokejový duel Slovenska s Ruskem z mistrovství světa v hokeji. "Těžké rozhodování. A ještě složitější jednání," lil pot z vedoucího oddělení mezinárodních přenosů ČT Vladimíra Drbohlava, který celý den žhavil telefonní i faxové linky do sídla UEFA.

Foto: ČTK/AP

Lionel Messi oslavuje gól do sítě Realu v semifinále Ligy mistrů.

Článek

Není totiž ani trochu jednoduché změnit program sportovního televizního kanálu. Jen na České televizi totiž nezáleží. Musí mít souhlas od marketinkové organizace T.E.A.M zastupující UEFA, od níž vysílací práva koupila.

Souhlas ústní i písemný. A získat ho na poslední chvíli, to představovalo jednu velkou hektiku.

Souhlas máme, ulevil si Drbohlav

Česká televize se totiž doslova na poslední chvíli rozhodla, že namísto odvety semifinálového duely mezi Barcelonou a Realem Madrid zařadí na program "čtyřky" přímý přenos z hokejového duelu Slováků s Ruskem. El Clásico půjde až ze záznamu, anebo ho budou moci fotbaloví fanoušci sledovat na na webu Sportživě.cz.

Problém však byl a je v tom, že k takovéto změně musela dostat Česká televize souhlas od UEFA. "Ústní máme, písemný také," potvrdil z hokejové Bratislavy pro Sport.cz vedoucí oddělení mezinárodních přenosů ČT Vladimír Drbohlav, že UEFA žádost akceptovala a české výjimku udělila.

První výjimka po sedmnácti letech

"Jde skutečně o výjimečný případ. Za sedmnáct let, co máme koupená práva na Ligu mistrů a co ji vysíláme, se nestalo, abychom zápas Champions League nedávali přímým přenosem. Jen jednou jsem začínali s pětadvaceti minutovým zpožděním, protože se protáhl hokejový přenos ze zápasu naší reprezentace," prozrazoval Drbohlav , s čím se obrátil na UEFA.

Byla to hektika, přiznával vedoucí oddělení mezinárodních přenosů České televize Vladimír Drbohlav.foto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

"Jde o naprosto výjimečný případ. A souhlas jsme navíc dostali pod podmínkou, že záznam semifinále Ligy mistrů odvysíláme v celém rozsahu."

Na ČT4 tak nejprve půjde živě přímý přenos z hokejového duelu Slováků s Rusy a až poté záznam semifinále Ligy mistrů mezi Barcelonou a Realem. El Clásico nabídne přímo web Sportživě.cz od 20:45.

Opravdu hrátky s čísly?

Televize přitom změnu programu odůvodňuje žádostmi a zájmem diváků. Podle jejích průzkumů sledovalo před týdnem první střetnutí Realu Madrid s Barcelonou 351 tisíc diváků, zatímco na nedělní hokejový zápas Slovenska s Německem se jich dívalo téměř o dvě stě tisíc víc.

Anketa, v níž hlasovali čtenáři Sport.cz, však mluví zcela opačně. Z 22 803 (Stav ankety k 17:45 hod) hlasujících by jich totiž 62,4 procenta - tedy 14 229 -  raději vidělo na televizních obrazovkách fotbal.

"Jsou to hrátky s čísly," glosoval statistiky Drbohlav a dodal, že ve středu ke kolizi fotbalu a hokeje nedojde.

Zápas české hokejové reprezentace s Finskem na mistrovství světa totiž vysílá ČT1, zatímco odvetu Ligy mistrů mezi Manchesterem United a Schalke 04 už tradičně ČT4.

Reklama