Hlavní obsah

Představy Plzně se naplnily jen z poloviny – v premiéře s Borisovem remizovala

PRAHA

Jen z poloviny vyšly představy fotbalistů Plzně o premiéře v Lize mistrů. S nepříjemným běloruským Borisovem totiž v pražském Edenu remizovala 1:1, takže při vstupu do nejprestižnější evropské klubové soutěže si připsala na konto jen bod a finanční bonus deset miliónů korun. Podstatné pro její další účinkování v Champions League ovšem je, že zápas zvládla, první zkušenosti získala a další naděje může živit. Zvláště, když i druhý duel ve skupině mezi Barcelonou a AC Milán skončil remízou 2:2.

Foto: David W Cerny , Reuters

Marek Bakoš (vpravo) jásá, dal první plzeňský gól v hlavní soutěži Ligy mistrů proti Borisovu, radují se i Petr Jiráček (vlevo) a Vaclav Pilař.

Článek
Fotogalerie

Pomalu půl hodiny sice hrála Plzeň na jednu bránu, akcemi po křídlech i kombinací končící ovšem v uctivé vzdálenosti před šestnáctkou se pokoušela rozleptávat defenzivu Borisova, cestu přes soupeřův obranný val však nenacházela. Hlavně proto, že Bělorusové pohyblivostí, důrazem a především rychlým startem na míč eliminovali veškeré nebezpečí dřív, než se vůbec zrodilo. Jen agilní Pilař  a chvílemi i Jiráček jim stačili rychlostí, což samozřejmě hosté po pár minutách poznali, takže Volodko se začal maličkému Pilařovi věnovat osobně.

Ze snažení českého mistra se tak zrodila jen Bystroňova hlavička mířící hned v samém úvodu nad břevno a několik zblokovaných pokusů, které ke gólmanovi Gutorovi ani nedoletěly.

Bakošova trefa přes kodaňský kopírák

Borisov, jenž po půlhodině vylezl z obranné ulity, aby přesnou kombinací a až Tichonovským herním drilem přebral iniciativu, byl sice ve střelbě pilnější, ovšem až na ránu Bagy lapenou Čechem a průnik srbského světoběžníka Kežmana zakončený trefou do boční sítě se k vážnějšímu ohrožení plzeňské brány nedostal.

Plzeňští fotbalisté Marek Bakoš (vlevo) a Daniel Kolář kontrolují míč před dotírajícími hríči Borisova.foto: Právo/Milan Malíček

Přesto navrch měl, Plzni míč nepůjčoval a hrozil. Proto paradoxem zůstane, že v  nastaveném čase první půle inkasoval. A po akci, kterou vzali Jiráček s Bakošem jako přes kopírák z kvalifikačního duelu s Kodaní a Bělorusové ji tudíž mohli mít nastudovanou. Po průniku Pilaře poslal Jiráček prudký balón do šestnáctky a nikým nehlídaný plzeňský pohárový střelec mířil přesně.

Paradoxy neměly konce

Po půli mohlo udeřit zase. A hodně rychle, protože už po osmi minutách propasíroval Horváth míč do víc než slibné pozice Limberskému, jehož střelu ovšem jeden z běloruských beků zblokoval. Plzeň poučená průběhem půle a samozřejmě i motivovaná vedoucí brankou znovu diktovala režii zápasu, neboť se byla schopna soupeři pohybem a měněním míst vyrovnat. Logicky se tak narodila i Pilařova šance, jehož slaboučká střela ovšem mířila přímo do gólmanovy náruče.

Paradoxům ale zřejmě nemělo být v plzeňském premiérovém duelu konce. Stejně jako se překvapivě zrodil Bakošův gól, přišlo i vyrovnání. Z nenápadné a ojedinělé akce, po níž Brazilec Bressan propasíroval míč do sítě mezi nohama vybíhajícího Čecha.

Trenér Vrba se sice pokusil oživit hru střídáním, neboť Petrželovi se evidentně nedařilo a i Limberskému docházely síly, jenže nic platné to nebylo. Zvláště, když Pilař se v porovnání s první půlí z trávníku vytrácel a nikdo jiný nebezpečí pro bránu Bělorusů nepředstavoval. Střídající Hora sice v poslední minutě ještě tvrdě vypálil z hranice šestnáctky, ale bránu minul, takže v plzeňské premiéře na scéně Ligy mistrů se body zaslouženě dělily.

Liga mistrů – skupina H
Viktoria Plzeň – BATE Borisov 1:1 (1:0)
Branky: 45. Bakoš - 69. Bressan. Rozhodčí: Duhamel – Annonier, Capelii (všichni Fr.). ŽK: Kolář, Pilař - Oleknovič, Bressan. Diváci: 19 541 – vyprodáno.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský (78. Trapp)  - Horváth, Jiráček - Petržela (69. Ďuriš), Kolář, Pilař (88. Hora) - Bakoš. Trenér Vrba.
Borisov: Gutor - Baga, Filipenko, Simič, Bordačev - Olechnovič, Rudik - A. Voloďko, Bressan (71. Kocevoj), Gordejčuk (83. M. Voloďko) - Kežman (76. Porfirio). Trenér Gončarenko.
FC Barcelona - AC Milán 2:2 (1:1)
Branky: 36. Pedro Rodríguez, 50. Villa - 1. Pato, 90.+2 Thiago Silva. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). Diváci: 80 000.
Tabulka sk. H
1.AC Milán10102:21
FC Barcelona10102:21
3.Borisov10101:11
Plzeň10101:11

Reklama

Související témata: