Hlavní obsah

Giggs znovu posunul rekord jako nejstarší střelec v Lize mistrů

Velšský veterán Ryan Giggs nadále ukazuje, že i v 37 letech je schopný stále hrát fotbal na vrcholu. Ve středečním úvodním duelu fotbalistů Manchesteru United v Lize mistrů nastoupil v základní sestavě a stal se klíčovou postavou zápasu na hřišti Benfiky Lisabon. Svým parádním gólem zařídil remízu 1:1 a zároveň pokořil vlastní rekord jako nejstarší střelec soutěže.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Velšský fotbalista Manchesteru United Ryan Giggs se raduje z branky do sítě Benfiky.

Článek

Giggs je sběratelem rekordů. Jde o jeho již 16. sezonu v Lize mistrů, v níž skóroval, což se dosud nikomu nepovedlo. Na jaře pak při gólu do sítě Schalke vytvořil věkový rekord střelce gólu a ten nyní překonal. V den duelu s Benfikou mu bylo 37 let a 289 dní.

"Je mu 37 let a vyhrál všechno, co se dá, přesto se chová, jako kdyby nikdy nic nevyhrál. Neustále na sobě tvrdě pracuje a má obrovskou chuť do fotbalu. Pro mě je to žijící legenda a dnes znovu ukázal, proč si to o něm myslím," složil Giggsovi poklonu jeho spoluhráč Patrice Evra.

V utkání s Benfikou se Giggs blýskl především ve 42. minutě, kdy parádní střelou z 18 metrů do šibenice vyrovnal. "Je neuvěřitelné, co Ryan v jeho letech dokáže. Dnes znovu předvedl skvělý výkon a dal důležitý gól. Už po rozlosování skupiny jsme věděli, že tohle bude pro nás nejtěžší utkání. To se potvrdilo a Ryan nás zachránil," děkoval spoluhráči obránce Chris Smalling.

Ferguson pochválil gólmana Lindegaarda

Sám Giggs však nebyl se svým výkonem úplně spokojený. "Po změně stran jsem si při další šanci mohl počínat lépe, pak jsme mohli i vyhrát. Takhle musíme brát alespoň tu remízu," uvedl Giggs, který skromně odmítl pochvaly za vstřelený gól. "S tak dobrými spoluhráči se každý někdy dostane do šance a dá gól. Dnes jsem to byl já, jindy to zas bude někdo jiný," dodal.

Trenér Alex Ferguson také ocenil Giggsův přínos týmu, zároveň ale děkoval i brankáři Andersovi Lindegaardovi, který se vytáhl při šancích Nolita a Gaitána. "Posledních patnáct minut nebylo z naší strany zrovna povedených, ale podržel nás Anders, který tam měl dva skvělé zákroky," prohlásil Ferguson. "Z tohoto pohledu je pro mě remíza spravedlivá.

Nesouhlasil s ním ale jeho trenérský sok Jorge Jesus, který se domnívá, že by si Benfica zasloužila vyhrát. "Manchester měl možná ze hry více, ale my jsme si vypracovali více gólových šancí, měli jsme více střel i rohů. Měli jsme vyhrát. Manchester ale potvrdil, že má silný a zkušený tým," dodal Jesus.

Reklama

Související témata: