Hlavní obsah

Horváth ani před bitvou s AC Milán rituál nemění: Každý dostane herdu do zad!

Větší zápas v životě nehráli! Žádný z borců v kádru fotbalové Viktorie Plzeň se nepostavil věhlasnějšímu soupeři. Přesto kapitán Západočechů Pavel Horváth před dnešní bitvou s AC Milán v základní skupině H Ligy mistrů spoluhráče nabádá k maximálnímu klidu. „Není důvod se stresovat. Jistě, jde o hráče, na něž koukáme jen v televizi, ale abychom mohli uspět, musíme zápas zvládnout především v hlavách,“ vysvětluje šestatřicetiletý špílmachr českého šampióna před duelem, který začne na milánském San Siru ve 20.45 hodin.

Foto: David W Cerny , Reuters

Pavel Horváth diriguje své spoluhráče v utkání s Borisovem.

Článek

Co cítíte s blížícím se začátkem souboje se sedminásobným vítězem Ligy mistrů?

Rozhodně ne nervozitu. Spíše očekávání. Při úterním tréninku jsme si osahali stadión, což bylo potřeba. San Siro je obrovské, rozlehlé. Vzduch při tréninku byl těžký, jakoby velké dusno. Snad se nám bude při zápase dobře dýchat. Všichni z nás viděli do úterka stadión jen z televize. Ale z trávníku šlo o premiéru celého týmu.

Zastihl Plzeň duel ve správný čas s ohledem na skutečnost, že AC Milán se v domácí soutěži poněkud těžkopádně rozjíždí a na kontě má jediné vítězství?

Jejich obrana hraje ve stejném složení už dlouho, i defenzivní záložníci jsou stejní, takže v těchto řadách žádné skutečné problémy nemají. Jen se trochu hledají dopředu. Mají trable s koncovkou. Cassano, který poslední dobou nastupoval na hrotu, však rozhodně není žádný podprůměrný hráč. Když se dostanete do AC Milán, nemůžete být špatný. A je jasné, že ať bude na hrotu kdokoliv, bude určitě hodně nabuzený, aby ukázal, že není horší než Pato nebo Ibrahimovič.

Trenér Vrba připustil, že v předešlých zápasech hrálo ve váš prospěch i určité podcenění ze strany protivníků. Dá se to asi očekávat i tentokrát...

Nemyslím si. Jde o AC Milán, sedminásobného vítěze soutěže. Nemohou nás podcenit, protože jinak se jim může v bojích o postup do další fáze Ligy mistrů stát něco špatného, což si klub jejich formátu nemůže dovolit. Oni nejsou hlupáci. Dobře vědí, s kým jsme hráli v předkolech a jaké jsme měli výsledky. Je jasné, že z nás nemají respekt jako z Barcelony. Ale nějaký určitě ano.

Jakého výsledku je Plzeň schopna dosáhnout při reálném poměření kvalit jednotlivých hráčů i celkového výkonu mužstev?

Když všechno na trávníku bude hrát pro nás, jsme schopní i vyhrát, ale... (směje se) Čeká nás obrovský favorit. Nemusí být v optimálním rozpoložení, přesto pořád disponuje obrovskou kvalitou. Proto na trávník nesmíme jít se strachem. Není důvod se bát. Je třeba splnit povinnosti v defenzivě a pokusit se být nebezpečný, ohrozit jejich branku. Klíčové bude, abychom zápas zvládli v hlavách. A když se nám podaří získat míč, neodevzdat ho okamžitě soupeři.

Posiluje sebevědomí týmu, že jste dokázali vyhrát v předkolech LM v Trondheimu i v Kodani? Nebo představuje AC Milán soupeře na úplně jiné úrovni, kde se všechny předchozí zkušenosti mažou?

Naši protivníci při cestě do základní skupiny nemají jméno jako AC Milán, ale pořád jde o velkou školu, která se nám na San Siru může hodit.

Co řeknete spoluhráčům, až půjdete ze šatny na trávník osmdesátitisícového kotle těsně před výkopem utkání?

Uvědomuji si, že pro Plzeň jde o historicky mimořádný zápas. Naprosto výjimečný. A vlastně i pro nás všechny. Ale je zbytečné něco měnit. Takže dám každému herdu do zad a řeknu, ať se daří.

Během kariéry jste v Itálii nastoupil ke třem zápasům...

A pokaždé jsem prohrál. Se Slavií v Udine, při angažmá v Galatasaray na hřišti Lazia a s Teplicemi v Boloni. Takže pro mě je největší čas, abych špatnou bilanci zlomil.

Na co se hráč s vašimi zkušenostmi nejvíce těší před utkáním v Miláně?

Na fotbalisty, které vídávám jen v televizi. Jsem zvědavý na konfrontaci s nimi.

Vyznal jste se z obdivu ke stylu hry Clarence Seedorfa, hvězdy záložní řady AC Milán. Spojuje vás dva něco?

Možná máme stejně velké trenýrky. Ale jinak nic. Moje nejlepší angažmá bylo v japonském Kóbe a předpokládám, že on měl trošku lepší (směje se)... Ale není mým idolem. Tím byli starší hráči jako třeba Rijkaard. Prostě hráči o generaci výš. Seedorf se mi líbí pro klid, s kterým řeší situace. Pořád má míč a situaci pod kontrolou. Klukům jsem v kabině řekl, že až dojde po zápase na výměnu dresů, tak Clarence je můj!

Reklama

Související témata: