Hlavní obsah

Recept na Barcelonu? Nastoupit se dvěma gólmany, žertuje Horváth

Humor ho neopustil. Moc dobře si uvědomuje, že se středeční pohárová partie na slavném Nou Campu může klidně proměnit ve vraždění českých neviňátek a že na něm jako kapitánovi fotbalové Plzně bude, aby svůj tým burcoval, dirigoval a od výprasku v zápase s Barcelonou ochránil. „Jistá šance by tady byla – to kdyby nám UEFA povolila nastoupit se dvěma gólmany. Tahle suplika ale asi neprojde, takže musíme zahrát na hranici svých možností, abychom obstáli,“ házel před cestou do Španělska v plac legrácky kapitán fotbalové Plzně Pavel Horváth.

Foto: Petr Horník, Právo

Po vítězných partiích v Lize mistrů předváděl Pavel Horváth s oblibou lachtana. Na Nou Campu k tomu bude mít těžko příležitost.

Článek

Po losu jste se tvářil natěšeně, teď jsou z vás cítit jisté obavy, abyste si v Barceloně nevykoledovali gólový příděl. Co vlastně v hlavách převažuje?

Jistá obava, že můžeme dostat třeba osm gólů, tam samozřejmě je, protože Barcelona je ohromně silná. Pokud budeme hrát tak, že si debakl zasloužíme, nedá se nic dělat a odvezeme si ho. Věřím však, že podáme týmový výkon a domácím roli velkého favorita znepříjemníme.

Dá se to vůbec? Existuje na Barcelonu nějaký recept?

Myslel jsem, že bychom mohli nastoupit se dvěma gólmany, což ale neprojde.

Zkuste mluvit vážně...

Naděje je jen v kolektivním výkonu, protože Barcelonu nelze bránit pěti, šesti muži. Celé mužstvo musí pracovat dozadu, hrát kolektivně a na hranici svých možností, protože jedině v tom spočívá naděje. Věřím, že to svedeme.

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváthfoto: Právo/Jan Handrejch

Povzbudit a trochu uklidňovat vás může předchozí vystoupení na milánském San Siru, kde jste dlouho vzdorovali a nakonec prohráli dvougólovým rozdílem.

Středeční utkání bude při vší úctě k AC Milán a dosaženému výsledku úplně jiný, protože Barcelona je daleko silnější. Na San Siru rozhodly osobnosti převlečené za Ibrahimoviče, jenže Barcelona má takovýchto osobností šest, sedm. Proto bude také daleko těžší bránit španělský tým, jehož kvality jsou mnohem vyšší.

Nastiňujete dost chmurné vize...

Ale vůbec ne. V dresu Barcelony nastoupí také jen jedenáct hráčů a věřím, že jim budeme soupeř, který snese měřítko. Netroufnu si odhadovat průběh zápasu, ale měli bychom být v mezích jistých norem odvážní a dostat se i do nějakých šancí, abychom potěšili fanoušky.

Má vůbec současná Barcelona nějaké slabiny, jichž by se dalo využít?

Snad jen tu, že na evropské poháry musí zmenšit své hřiště, což by nám mohlo pomoci. Jinak má ale na každé pozici v sestavě reprezentanta a nejlepšího hráče ve svém oboru. Ale jsou to také lidi, kteří udělají chybu. Tedy, když budeme hrát aktivně a donutíme je k ní.

Dá se to? Nemluvili snad vaši plzeňští spoluhráči z nároďáku o opačných zkušenostech, které v kvalifikaci se španělskou reprezentací udělali?

Samozřejmě že mluvili o španělských hráčích s respektem, protože sami poznali, co všechno umí a že navíc předvádějí fotbal, který se těžko brání. Ono je něco jiného dívat se na Španěly v televizi nebo ze dvacáté řady tribuny a něco jiného udělat s nimi osobní zkušenost. Lehce se říká, že je má člověk napadat a dostupovat, jenže na trávníku je všechno mnohem rychlejší. Přesto věřím, že když pojmeme středeční konfrontaci opravdu týmově, mohli bychom dopadnout lépe než český nároďák.

Takže respekt před střetnutím s Barcelonou na spoluhráčích cítíte?

Samozřejmě že ho máme, ale na hřišti nesmí být znát. Anebo nesmí být moc velký.

A co třeba vědomí, že se na Nou Campu s balónem moc nepotkáte, protože Španělé – a Barcelona tuplovaně – ho soupeři strašně neradi půjčují...

Na to jsem připravený. Ale na nás bude záležet, jak po autu či odkopu od brány míč udržíme a jak dlouho nad ním budeme mít kontrolu. Až si někdy za pět let tenhle zápas pustím, nechtěl bych vidět, jak nás Barcelona drží neustále zamknuté ve vápně. Chtěl bych sledovat i úseky, kdy budeme kontrolovat balón a budeme mít šance, i když tyto pasáže se budou odvíjet asi hodně rychle.

Reklama

Související témata: