Hlavní obsah

Vraždění neviňátek se nekonalo. Plzeň se v Barceloně dlouho držela, i když prohrála 0:2

BARCELONA

Nakonec se ctí a hlavně pak s přijatelnou brankovou prohrou se loučila Plzeň se slavným Nou Campem. Ve třetím díle základní skupiny Ligy mistrů totiž podlehla Barceloně 0:2, když první gól vstřelil už po deseti minutách uzdravený Iniesta a skóre pak po hrubce Petržely pečetil Villa. Českému mistru ovšem slouží ke cti, že se nenechal ani šokujícím úvodem deprimovat, snažil se obhájci trofeje aktivně vzdorovat, i patřičnou odvahu projevoval, takže zanechal neskonale lepší dojem, než Bílkova reprezentace v nedávné kvalifikační konfrontaci o EURO se španělským národním týmem.

Foto: Felice Calabro, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony Lionel Messi (vlevo) a Xavi Hernández gratulují Andrési Iniestovi ke gólu vstřelenému Plzni.

Článek
Fotogalerie

Dvě hrůzné šance během úvodních tří minut ještě Plzeň přežila, po deseti minutách se však Bystroň s Čišovským jen dívali na ťukes v podání Messiho a Iniesty. A protože se pouze dívali, samozřejmě že tahle akce nemohla skončit jinak než gólem. Uzdravený Iniesta se tváří v tvář Čechovi nemýlil.

Z kolotoče se jim hlava netočila

Očekáváné vraždění plzeňských neviňátek se však nekonalo, neboť Vrbův tým se po rychlém úderu hodně rychle otřepal. Dvakrát třikrát mu sice při střelách Villy a Pedra bylo všelijak, přesto se však sebral a i patřičnou odvahu projevoval. Hlavně proto se mu dařilo rozbíjet strojovou kombinaci Barcelony, podržet míč a dokonce i do protiútoků se pouštět.

Pedro Rodriguez z Barcelony (vpravo) obchází gólmana Plzně Marka Čecha.foto: ČTK/AP/Felice Calabro

A nejen Bakošem operujícím na hrotu útoku, ale i dalšími třemi, čtyřmi hráči, kteří ho doplňovali. Nebezpečí z nich sice nehrozilo, neboť ani Bakoš, Pilař či Petržela se po těchto výpadech ke střelbě nedostali, podstatné však bylo, že alespoň těmito úseky český tým úspěšně nahlodával a brzdil převahu domácích.

Plzeň odvážnější než nároďák

Kolotoč přesných přihrávek na jeden dotek, z něhož se před tuctem dnů v kvalifikačním duelu tolik motala hlava všem českým reprezentantům, tudíž zase až takové otáčky nenabíral, i držení míče vyznívající v poměru 62:38 pro katalánský velkoklub vypovídalo, že si Plzeň počínala aktivněji a vedla mnohem odvážněji než Bílkův výběr.

A nic na tom nemění, že si český mistr v pověstné kapli v útrobách Nou Campu vymodlil i nezbytnou dávku štěstí, neboť příležitosti Villy, Pedra a hlavně pak tyč nastřelená těsně před přestávkou Messim mohly dát zápasu jednoznačný obraz.

Messi si trefu do tyče zopakoval

Hned po půli se ovšem katalánský fotbalový kolotoč roztočil naplno, takže Plzeň zatlačena k vlastní šestnáctce se po dlouhé minuty nedostala ani k spásným odkopům. Barcelonští míčoví kouzelníci sice obranu českého celku rozebírali, ale protože ani dvě Messiho sóla přes tři plzeňské hráče efekt nepřinesla a skončila jen další střelou do tyče, mohl Vrbův tým dál žít a doufat.

"Božský" Lionel Messi (uprostřed) na trávníku koutzlil, gólově ale vyšel z konfrontace s Plzní naprázdno. Branka nepadla ani ze situace, po níž se Marek Čech jen bezmocně ohlížel...foto: Reuters/Gustau Nacarino

Zvláště, když se božský Messi pokoušel o jubilejní čtyřicátou trefu na scéně Ligy mistrů marně. Čaroval, kouzlil, procházel plzeňskou obranou, jak se mu zachtělo, protože zemská přitažlivost na jeho mrňavou postavu zřejmě vůbec nepůsobí, ale jednu šanci uhasil Limberský a při druhé na balón nedosáhl, Čecha nepřekonal.

Potrestaný Petrželův kiks

Teprve osm minut minut před koncem rozhodl kanonýr Villa s definitivní platností o výhře Barcelony. Ovšem po neskonale hloupé chybě Petržely, který zcela zbytečně ztratil míč a domácí jeho "kiks" ztrestali. Messiho sice ještě stačil Limberský zastavit, jenže balón se přesto dostal k Villovi, které naděje Plzně na těsnou prohru utnul.

David Villa oslavuje druhý gól Barcelony v utkání s Plzní.foto: Reuters/Gustau Nacarino

I tak je ovšem pro Plzeň dvoubranková prohra víc než přijatelná, protože předpokládané vraždění neviňátek se na Nou Campu nekonalo. A to přesto, že Barcelona i v tomto duelu dokazovala, že je týmem z jiného světa...

Liga mistrů - 3. kolo skupiny H
FC Barcelona - Viktoria Plzeň 2:0
Branky: 10. Iniesta, 82. Villa. Rozhodčí: Stavrev - Kirovski, Krstevski (všichni Makedonie). Poločas 1:0.
Barcelona: Valdés - Alves, Mascherano, Abidal, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta (84. Keita) - Pedro, Messi, Villa (88. Cuenca). Trenér Guardiola.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský - Jiráček, Horváth - Petržela (86. Darida), Kolář, Pilař (75. Fillo) - Bakoš (58. Ďuriš). Trenér Vrba.

Reklama

Související témata: