Hlavní obsah

Paráda. Naše pohárová pohádka pokračuje, radoval se plzeňský střelec Bakoš

Zažíval obrovskou radost. Podruhé na scéně Ligy mistrů se trefil, gólmana Borisova opět překonal, jenže na rozdíl od prvního zápasu v Praze znamenala tentokrát trefa Marka Bakoše pro plzeňský tým v Minsku vítězství a téměř jistou účast v pohárové Evropě i na jaře. „Jsem rád, že jsem pomohl k tomu, aby naše pohárová pohádka pokračovala,“ jásal slovenský střelec.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský Marek Bakoš se raduje z gólu.

Článek

Co jste si před zápasem přál, to se nakonec v Minsku podařilo a druhý gól v Lize mistrů jste vstřelil...

A nejenže jsem dal branku, ale zápas měl tentokrát i úspěšný konec a my vyhráli. Super.

Trefu v Minsku asi stavíte výš než tu, kterou jste v Praze zajistil Plzni remízu právě s Borisovem.

Každý gól v Lize mistrů je krásný, i když ten v Minsku nás posunul zase někam dál. Ale nejde o mě a mé branky, ale o mužstvo. Proto jsem šťastný, že jsme dokázali vyhrát.

Asociace na Jerevan, kde jste v na úvod kvalifikace střeleckou bilanci načal, tedy působily.

Tohle byl jiný zápas, v němž jsme hlavně v prvním poločase hráli velice dobře a vytvářeli si šance. I soupeř byl ale nebezpečný. Po změně stran jsme ale nedokázali vedení potvrdit, i když jsme příležitosti měli. Proto jsme se báli o výhru do poslední minuty.

Vy sám jste mohl přidat ještě druhou branku, kdyby vám ve slibné příležitosti opět nahrál Petržela. Zlobil jste se na něho hodně?

Spíše jsem se zlobil na Rajtorala, který vystřelil, místo aby mně nahrál, když jsem byl v dobré pozici. Petržela už byl v těžké pozici, protože Bělorusové ho atakovali.

Fotbalisté Plzně se v běloruské mlze radují z historicky první výhry v Lize mistrů. Porazili BATE Borisov 1:0.foto: Reuters

Přesto máte bilanci v pohárové Evropě skvělou. Pokud se odpočtou zápasy s giganty Barcelonou a Milánem, vychází vám gól na zápas.

To je ale zásluha mančaftu... Máme v něm útočné hráče a já jsem na hřišti proto, abych se pohyboval v šestnáctce a zakončoval. Když góly nedávám, je to pochopitelně špatné, když je střílím, je to většinou jejich zásluha. Jako v Minsku, kde mně předložil Petržela balón přímo ideálně.

Vy už jste v závěru na trávníku nebyl. Trnul jste hodně na lavičce?

Trnul každý. Vedli jsme a všichni věřili, že utkání dotáhneme do vítězného konce. I když před zápasem bychom i remízu brali.

Euforie asi panovala v šatně obrovská...

Samozřejmě, protože naše pohárová pohádka pokračuje. Máme nakročeno do Evropské ligy, o čemž jsme snili všichni. Teď čeká Milán, na který se musíme dobře připravit a dotáhnout to do úspěšného konce.

Navíc jste výhrou v Bělorusku vydělali dvacet milionů, takže vedení bude mít radost.

A i na prémie bude, protože Liga mistrů je finančně zajímavá pro klub i pro nás.

Říkáte nakročeno do Evropské ligy? Cožpak myslíte, že by Borisov mohl vyhrát v Barceloně?

Ve fotbale je možné všechno, ale já si to samosebou nepřeju.

Máte na kontě osm gólů v české lize a osm na evropské scéně. V které soutěži byste chtěl mít lepší bilanci?

Nedávám si žádné cíle. Když jsem byl mladší, stanovoval jsem si je a pak se nenaplnily a já byl zklamaný. Teď jsem rád za každý gól.

Když jste dával góly v kvalifikaci, utahovali si z vás spoluhráči, že je musíte střílet, než je začne sázet Messi, abyste si vytvořil náskok. Dobírají si vás i teď?

Nějaké fórky padají, ale mluvit o mě a o Messim? To přece nejde. Stojím nohama pevně na zemi a jsem rád, že jsem hlavně rád, že jsem v Plzni. A samozřejmě že na evropské scéně pokračujeme a budeme zažívat i pohárové jaro.

Reklama

Související témata: