Hlavní obsah

Kouč Borisova to schytal. Musel bránit sebe, mančaft i srbského snajpra Kežmana

MINSK

Rozčarování zavládlo v Bělorusku veliké. Místní fotbalová chlouba, jíž tým Borisova nesporně je, na evropské pohárové scéně končí, protože přes všechny naděje a ambice do něho vkládané prohrál s českým mistrem. „Teoretická šance sice opravdu existuje, ale buďte prosím realisty. Vždyť hrajeme s nejlepším týmem světa. A v jeho chrámu na Nou Campu,“ bránil se trenér Viktor Gončarenko, když mu po prohře s Plzní vnucovali, že o Evropskou ligu může ještě bojovat.

Foto: Reuters

Plzeňský gólman Marek Čech vyráží míč při šanci Borisova v 5. kole Ligy mistrů.

Článek

Schytával to ze všech stran. Od rozladěných diváků, od domácích novinářů zrovna tak. Předhazovali mu sestavu, vyčítali málo aktivní pojetí jeho Borisova v první půli, měli mu za zlé třeba i to, že jeho svěřenci soupeřovy hráče do přestávky málo napadali a nechávali Plzeň hrát.

Fotbalisté Plzně se v běloruské mlze radují z historicky první výhry v Lize mistrů. Porazili BATE Borisov 1:0.foto: Reuters

„Jestli chcete rozebírat i tohle, můžeme tady skončit,“ čertil se Gončarenko, že mu žurnalisté mluví do práce. Byl totiž přesvědčen, že taktiku zvolil správnou a i do přestávky ji jeho Borisov víceméně plnil. „Jen útoky jsme si měli připravovat důkladněji a pečlivěji. Problém ovšem nastával s tím, že jsme ztráceli spoustu míčů a pak nás stálo hodně sil, abychom je získávali zpátky. O tom, kolik sil si vyžadovaly naše rychlé výpady, nemluvě,“ uznával mladý kouč běloruského mistra Gončarenko.

Nemáme náhradníky, argumentoval trenér

Pod palbou kritiky toho ale nakonec uznal víc. Dokonce ještě víc, než byl ochoten. „Jdeme ve stopách loňského podzimu, kdy jsme kráčeli rovněž od porážky k porážce,“ připomněl ligovou prohru s posledním Mogilevem i tu středeční v Lize mistrů s Plzní.

„Je to ale logické, protože máme příliš úzký hráčský kádr a kvalitní lavička náhradníků u nás prakticky neexistuje. Na scéně Ligy mistrů proto není možné obstát.“

Kežman nepřišel kvůli gólům?!

Samo sebou že mu v tu ránu předhodili zkušeného srbského snajpra Kežmana, který na lavičce náhradníků v posledních kolech vysedává a i proti Plzni nastoupil až v samém závěru. On přece zkušený je a góly by měl dávat. Přitom za dobu angažmá v Borisovu nevstřelil ani jediný.

Plzeňský Marián Čišovský (vpravo) v souboji s Matejou Kežmanem z Borisova.foto: Reuters/David W. Černý „Nehodnotím jeho působení u nás podle toho, kolik branek nastřílel, jeho přínos je jiný. Ukázal našim mladým hráčům profesionální přístup k přípravě a vůbec fotbalu, což bylo a je nesmírně důležité,“ bránil Gončarenko srbského světoběžníka a jedním dechem dodával: „Ono je hlavně těžké odehrát celou sezónu s jediným útočníkem. Naším problémem je, že pokud nevstřelí gól Bressan, nedá ho nikdo jiný. Jestliže chceme být v budoucnu úspěšnější a i v Evropě něco znamenat, musíme posílit ofenzívu o další hráče,“ pravil rázně kouč Borisova.

Trenér BATE Borisov Viktor Gončarenkofoto: ČTK/Vít Šimánek

Jen Brazilec ještě věří

„A také změnit myšlení a psychologii,“ dodával brazilský legionář ve službách Borisova Bressan. „Jsme na tom stejně jako loni, kdy jsme koncem roku rovněž prohrávali. Zkusili jsme se poučit, ale ukazuje se, že ne všichni mají chuť vznikající problémy řešit a vypořádat se s nimi. Přitom stačilo dosáhnout na první výhru v Champions League a mohli jsme být dál,“ pustil se Brazilec do kritiky některých spoluhráčů.

Jako jeden z mála si dokonce myslí, že Borisov může 6. prosince ve Španělsku uspět a na evropské pohárové scéně zůstat. „Naše naděje je v tom, že Barcelona hraje čtyři dny po našem utkání El Clásico s Realem Madrid a už za týden pro ni začíná v Japonsku klubové mistrovství světa. Mohli bychom z toho těžit.“

Reklama

Související témata: