Hlavní obsah

Čech o postupu vůbec nepochyboval, kouč Chelsea se radoval z facky

Na londýnském Stamford Bridge zavládla úleva. A obrovská. Chelsea s nožem na krku klíčový duel základní skupiny Ligy mistrů zvládla, Valencii 3:0 porazila a do jarní vyřazovací části postoupila z první příčky. „Vůbec jsme si nepřipouštěli, že bychom nepostoupili. Bylo by senzací, kdyby klub velikosti Chelsea s tak kvalitním kádrem v jarních bojích chyběl,“ glosoval vítězství a postup český gólman ve službách londýnského klubu Petr Čech. „Dali jsme facku naším kritikům,“ radoval se pochopitelně i mladý portugalský kouč Chelsea Andre Villas Boas.

Foto: Reuters

Gólman Chelsea Petr Čech vůběec nepochyboval, že jeho tým zápas s Valencií zvládne.

Článek

Po osmi letech se mohlo stát, že by Chelsea v jarních bojích Champions League mezi evropskou elitou chyběla. Tak si v předchozích duelech zkomplikovala život. „Hlavně proto, že jsme nevyužívali šance, které jsme si připravovali, což nás stálo body. Doplatili jsme na to v Genku i v Leverkusenu,“ rekapituloval cestu skupinou E Petr Čech.

Zvládli jsme to proti všem a všemu, ulevil si kouč

„Ale v zápase s Valencií jsme odpověděli všem. Pracovali jsme tvrdě na tom, abychom tento zápas vyhráli, a jsem hrdý na své hráče, že to dokázali. Stáli jsme proti všem a všemu, ale my to svedli a skončili ve skupině první. Teď si počkáme na losování a uvidíme, kam až můžeme v jarním pokračování této soutěže dojít,“ evidentně se ulevilo trenérovi Villas Boasovi, o jehož konci na Stamford Bridge se po posledních porážkách už docela nahlas spekulovalo.

Útočník Chelsea Fernando Torres s trenérem Andre Villasem-Boasem.foto: Reuters/Phil Noble

Výhrou nad Valencií a postupem z první příčky si zachránil krk. „Nezáleží mně na tom, co pronášejí kritici na mou adresu, pro mě je podstatné mužstvo a jeho úspěchy. A my se hodně zlepšili, o čemž jsme podali důkaz. Ostatně, ani kritika naší obranné fáze nebyla a není na místě, protože jsme za poslední dva týdny odehráli tři zápasy s nulou, což také o něčem vypovídá,“ neodpustil si trenér invektivu vůči svým kritikům.

Drogba, to je prostě klasa

Pravdou ovšem je, že v duelu s Valencií pomohl jeho týmu vydařený začátek a gól Drogby hned ve 3. minutě. „Dali jsme brzy vedoucí gól a věděli, že stačí pozorně bránit a čekat na brejky. Zvládli jsme to dobře. Drogba ukázal, jak moc je pro tým důležitý. A to, co mu může dát, jsou v první řadě góly. Když hraje Didier nebo tam pak vleze Torres, máme dva světové útočníky,“  hodnotil Petr Čech na svých oficiálních stránkách zápas se španělským soupeřem a vychvaloval Drogbu.

Trenér Villas Boas přidával superlativy i na adresu španělského legionáře Maty.  „Znovu dokázal, jak je pro tým prospěšný. A nejen tím, že nahrával Drogbovi na oba góly. Ostatně, sám Drogba po celý týden mluvil o tom, jak je důležité, aby byl Mata na hřišti,“ prozrazoval kouč Chelsea.

Třetí Čechova nula v řadě

Velkou zásluhu na hladkém vítězství Chelsea měl ovšem i brankář Petr Čech, který se blýskl skvělým zákrokem za stavu 1:0 při dalekonosné střele Albeldy. „Stáli tam hráči, Terrymu míč proletěl těsně nad hlavou, pořádně jsem ho neviděl. Měl jsem co dělat, abych na balón dosáhl,“ popisoval inkriminovaný moment Čech, který čisté konto udržel potřetí v řadě.

„Jsem rád, že nám poslední důležité zápasy výsledkově vyšly, včetně baráže s reprezentací. Udržel jsem čistá konta a vážím si toho. Myslím, že kromě utkání s Arsenalem, kdy to z mé strany nebylo ono, se mi v sezóně docela daří,“ přiznával a netajil se tím, že mu postupem do Evropské ligy udělala radost i Plzeň.

Souboj dvou mužů s maskou - Michael Ballack střílí v zápase Ligy mistrů na Petra Čecha.foto: ČTK/AP/Frank Augstein

„Je to skvělé nejen pro Plzeň, ale i pro celý český fotbal, když bude mít zástupce v pohárech i na jaře. Může z toho profitovat také reprezentace, protože kluci z Plzně získají další cenné zkušenosti. A za dobré konstelace by mohli v Evropské lize ještě jedno kolo udělat,“ gratuloval na dálku klubu, kde s fotbalem začínal.

Reklama

Související témata: