Hlavní obsah

Chelsea sahá po výjimečném double! I proto, že německý trenér vytvořil nevídaný rekord

Praha

Opojení z postupu do finále Ligy mistrů si vychutnával plnými doušky. Trenér Chelsea Thomas Tuchel provedl svůj tým nástrahami celé soutěže a v semifinále po obdivuhodném výkonu vyřadil Real Madrid. Stal se teprve osmým trenérem v historii, který se probojoval do posledního zápasu soutěže s různými kluby. A prvním, který to dokázal ve dvou po sobě jdoucích sezonách!

Sestřih semifinálového zápasu Ligy mistrů Chelsea - Real MadridVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Je to obrovské. Jsem ohromen vnitřním duchem našeho mužstva," rozplýval se Thomas Tuchel, když jeho tým zničil Real Madrid. „Měřítkem na evropské scéně jsou dvě mužstva. Bayern Mnichova a Manchester City. Chtěli jsme tu mezeru překlenout a snad se nám to podařilo. Náš výkon byl působivý. Jen ho musíme zopakovat ještě ve finále," usmál se Tuchel, jehož tým v pomyslné generálce nastoupí proti Manchesteru City už v sobotu v utkání Premier League.

Právě trenér finálového soupeře Josef Guardiola se v úterý stal sedmým trenérem historie, který dokázal dojít do posledního utkání Ligy mistrů s dvěma různými kluby. Po Barceloně, s kterou soutěž dvakrát ovládl, nyní na lavičce Manchesteru City. A o den později jej následoval Tuchel.

Před rokem bojoval ve finále coby trenér Paris Saint Germain, ale musel se poklonit Bayernu Mnichov. Letos dostane šanci na reparát. Nikdy v historii se přitom nestalo, že by ve finále byl dvě sezony po sobě stejný trenér s různými kluby!

Šance na výjimečný double

„Není pochyb, že po výkonu proti Realu můžeme jet do Istanbulu s patřičným sebevědomím, pozitivní energií a vírou ve vítězství," přemítal Tuchel, pod nímž Chelsea ze čtyřiadvaceti zápasů napříč soutěžemi udržela osmnáctkrát čisté konto, což znamená úspěšnou 75 procent. Jeho předchůdce Frank Lampard přitom dosáhl jen na jednatřicetiprocentní úspěšnost, když Chelsea dovedl k šestadvaceti čistým kontům ve čtyřiaosmdesáti duelech.

Klub jako takový nyní navíc čeká šance na výjimečný double. Finále ženské Ligy mistrů totiž bude hrát rovněž Chelsea, která vyzve 16. května v Göteborgu Barcelonu. Poprvé v historii má v jediném ročníku zástupce ve finále stejný klub...

Foto: Toby Melville, Reuters

N'Golo Kante ve velké šanci před Courtoisem neuspěl

Mužský tým Chelsea je ve finále Ligy mistrů potřetí. O „ušatý" pohár hrála už v letech 2008 a 2012. Na druhý pokus jej v brance s Petrem Čechem získala. Ženy londýnského klubu se probojovaly do finále prvně v historii.

Reklama

Související témata: