Hlavní obsah

Portugalská vláda čelí po finále Ligy mistrů kritice kvůli špatné organizaci

Lisabon

Portugalská vláda čelí po sobotním finále fotbalové Ligy mistrů v Portu kritice za nedostatečná opatření proti šíření koronaviru. Opoziční lídři a zákonodárci upozorňovali na fakt, že se tisíce fanoušků Manchesteru City a Chelsea pohybovaly před zápasem i během oslav bez respirátorů a nedodržovaly bezpečný rozestup. Podle agentury Reuters existují obavy, aby situace nezhoršila zdravotní situaci v zemi.

Sestřih finále Ligy mistrů Manchester City - ChelseaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

"Vláda a starosta Porta by se měli omluvit všem Portugalcům, kteří museli tuhle ostudu uprostřed boje s pandemií sledovat," napsal na twitteru opoziční lídr a bývalý starosta Porta Rui Rio.

Portugalsko převzalo hostitelství finálového duelu od Istanbulu i díky tomu, že ho Velká Británie zařadila na "zelený" seznam bezpečných zemí. Návštěvníci museli mít před vstupem do země negativní test na koronavirus.

V zemi přesto dál panují pravidla o nošení roušek v místech, kde není možné udržet bezpečný rozestup a zároveň platí zákaz popíjení na veřejnosti kromě vyhrazených míst. Tato opatření angličtí fanoušci porušovali, celkem jich mělo přicestovat přes 16 tisíc.

Situaci kritizoval i lídr pravicové CDS Francisco Rodrigues dos Santos, který se do vlády opřel, že dopustila rozporuplný a nekoncepční přístup. "Způsob, jakým bylo vše zorganizováno, vrhá špatný obraz na Portugalsko a bude mít nevyzpytatelné důsledky na zdraví společnosti," uvedl.

Zdravotní úřady na severu Portugalska vyzvaly všechny, kdo byl blízko oslavám po finále Ligy mistrů, aby na sobě během příštích 14 dnů sledovali příznaky onemocnění koronavirem a omezili v této době kontakt s ostatními. Chelsea vyhrála sobotní zápas 1:0.

Reklama