Hlavní obsah

Plzeň, Sparta i Liberec poznají soupeře do předkol Ligy mistrů a Evropské ligy

Praha

Fotbalisté Plzně, pražské Sparty a Liberce budou v pondělí s napětím čekat, jaké soupeře jim přidělí los ve švýcarském Nyonu na začátek jejich vystoupení v nové sezóně evropských pohárů. Plzeň figuruje mezi týmy, které naskočí do 2. předkola prestižní Ligy mistrů, Sparta i Liberec vyhlížejí své soky do stejné fáze Evropské ligy. Pokud možno se vyhnout cestě do východní části Evropy; takové je i nyní tradiční přání všech zainteresovaných českých klubů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soupeře pro 2. předkolo Ligy mistrů budou plzeňští fotbalisté znát v pondělí krátce po 12. hodině.

Článek

Plzeň, Sparta i Liberec jsou před losem 2. předkol shodně mezi nasazenými týmy, což znamená, že se můžou vyhnout papírově silnějším soupeřům a odvetné zápasy navíc sehrají doma. Jméno soupeře se nejprve dozví Plzeň, los LM je na programu ve 12:00. O hodinu později přijde na řadu Evropská liga.

Plzeňský kouč Pavel Vrba ví, jakým sokům by se v boji o LM raději vyhnul. "Nepříjemné by byly maďarský Györ a bulharský Razgrad kvůli své kvalitě. A kazašské Karagandě bychom se chtěli vyhnout kvůli složitému cestování," uvedl Vrba, který sní o tom, že Plzeň zopakuje předloňskou jízdu až do základní skupiny. Viktoria i letos ale musí přejít přes tři soky, aby se mezi evropskou smetánku dostala.

Kdyby Plzeň narazila na Györ, byl by duel prestižní záležitostí také pro Marka Střeštíka a Michala Švece, kteří hájí barvy maďarských šampionů. Západočeši by za přijatelného soupeře považovali třeba celek Tre Penne ze San Marina nebo lucemburský Esch.

Povinností je postup přes kohokoliv

"Dopředu tušíme, kterým týmům bychom se spíše chtěli vyhnout, ale jinak si těžko můžeme moc vybírat. Vzhledem k síle a ambicím našeho týmu je povinností postoupit do další fáze," poznamenal Vrba. Plzeň do 2. předkola vstoupí 16. nebo 17. července, odveta je na programu o týden později.

Sparta s Libercem se také v 2. předkole EL touží vyhnout složitému cestování. Okruh možných soupeřů je pro oba české zástupce výrazně širší než u Plzně, protože mohou narazit i na nenasazené týmy postupující z 1. předkola soutěže.

Sparta v minulé sezoně v EL došla až do jarního prvního kola play off, kde skončila na štítě pozdějších vítězů z Chelsea. Něco podobného by Pražané rádi zažili i letos. "Znovu bychom chtěli posílit naše mezinárodní renomé. Předchozí sezona byla z tohoto pohledu vydařená," uvedl tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Nezmarovi by se líbil finský soupeř

Liberec loni vypadl z 3. předkola LM a vzápětí i ze závěrečného předkola EL. To letos Severočeši chtějí odčinit. Nezlobili by se, kdyby za prvním protivníkem vyrazili na sever Evropy. Stejně jako Sparta na ně v osudí číhá několik soků ze skandinávských zemí.

"Bral bych třeba některý z finských klubů. Není to daleko, mohl by to být hratelný soupeř, byli bychom v příjemné zemi a ještě se v létě trošku ochladili," žertoval liberecký sportovní manažer Jan Nezmar.

Horší variantou by pro Liberec i Spartu byla cesta například do Ázerbájdžánu, Gruzie či na Balkán. Zajímavá by byla konfrontace se slovenskými celky Trenčínem a Senicí.

Úvodní duely 2. předkola EL jsou na programu 18. července, odvety o týden později. Vítěz poháru Jablonec byl nasazen až do 3. předkola.

Možní soupeři Plzně v 2. předkole LM:
Željezničar Sarajevo (Bos.)
Hafnarfjördur (Isl.)
Györ (Maď.)
The New Saints (Wal.)
Ludogorec Razgrad (Bulh.)
Sligo Rovers (Ir.)
Karaganda (Kaz.)
Skënderbeu Korcë (Alb.)
Birkirkara (Mal.)
Streymur (Faer. ostr.)
Cliftonville (Sev. Ir.)
Vardar Skopje (Mak.)
Daugava Riga (Lot.)
Tre Penne (San Mar.)
Sutjeska Nikšič (Č. Hora)
Kalju (Est.)
Fola Esch (Luc.).
Možní soupeři Sparty a Liberce v 2. předkole EL:
Astra Giurgu (Rum.)
KR Reykjavík (Isl.)
Breidablik (Isl.)
Dudelange (Luc.)
Differdange (Luc.)
Senica (SR)
Trenčín (SR)
Inter Turku (Fin.)
TPS Turku (Fin.)
Honka Espoo (Fin.)
Gliwice (Pol.)
Häcken (Švéd.)
Gefle (Švéd.)
Hibernian (Skot.)
St. Johnstone (Skot.)
Dacia Kišiněv (Mold.)
Levadia Tallinn (Est.)
Flora Tallinn (Est.)
Lokomotiv Záhřeb (Chorv.)
Linfield Belfast (Sev. Ir.)
Honvéd Budapešť (Maď.)
Olimpija Ljublaň (Slovin.)
Strömsgodset (Nor.)
Hodd (Nor.)
FC Valetta (Mal.)
Metalurgs Liepaja (Lot.)
Skonto Riga (oba Lot.)
Pjunik Jerevan (Arm.)
Mostar (Bos.)
Široki Brijeg (Bos.)
Inter Baku (Ázeb.)
Lenkoran (Ázerb.)
Dila Gori (Gruz.)
Marijampole (Lit.)
Vaduz (Licht.)
Jagodina (Srb.)
Tórshavn (Faer. ostr.)
Rudar Pljevlja (Č. Hora)
Derry City (Ir.)
Stara Zagora (Bulh.).
Pozn.: Sparta i Liberec mohou narazit i na nenasazený tým z 1. předkola, pokud dokáže postoupit.

Reklama

Související témata: