Hlavní obsah

Plzeň ve skupině smrti. V Lize mistrů narazí na Bayern, Manchester City a CSKA Moskva

Monako
Aktualizováno

Nemilosrdný byl čtvrteční los základních skupin elitní Ligy mistrů k fotbalistům Viktorie Plzeň, zato fanoušci mohou jásat nad mimořádně atraktivními protivníky. Český mistr se na podzim utká ve skupině D s úřadujícím šampiónem soutěže Bayernem Mnichov, Manchesterem City s útočníkem Edinem Džekem a ruským mistrem CSKA Moskva. První zápasy v základních skupinách se odehrají 17. a 18. září.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně se střetnou v základní skupině Ligy mistrů s těžkými soupeři.

Článek

„Bayern Mnichov jsem si přál kvůli fanouškům. Vzdálenost je ideální. Po konfrontaci s Barcelonou půjde o další skvělý zápas s obhájcem trofeje," usmál se po losu Pavel Vrba, trenér fotbalistů Plzně.

„Hlavní je, že jsme v koších Ligy mistrů figurovali. Vybírat protivníky už nešlo. Každopádně Bayern, CSKA Moskva i Manchester City představují elitu nejen ve svých zemích, ale v Evropě. Půjde o hodně zajímavou konfrontaci a novou zkušenost, protože jsme se dosud s ruským ani anglickým týmem neutkali," vykládal Vrba.

„Když jsme hráli Ligu mistrů před dvěma lety, věděli jsme, že klíčem k postupu budou dva zápasy s Borisovem. Tehdy jsme přes něj prošli do Evropské ligy se ziskem pěti bodů. Pokud bychom zase uhráli čtyři nebo pět bodů, šlo by o velký úspěch," přemítal Vrba.

Teď Vrba myslí na Olomouc

„Hlavně doufám, že doma fanoušky alespoň dvakrát potěšíme," naznačil plzeňský trenér, že by se nerad smiřoval s prohrami při domácích zápasech.

„Momentálně se nezaobírám prvním utkáním ve skupině. Přemýšlím nad nedělním soubojem s Olomoucí. Až následně začnu zjišťovat informace o soupeřích v Lize mistrů a sledovat jejich hru, abychom byli dobře připravení."

Kromě Plzně se na podzim může v Champions League představit i dalších šest českých fotbalistů. Brankář Chelsea Petr Čech a obránce Blues Tomáš Kalas mají ve skupině E Schalke 04, Basilej a Steauu Bukurešť. Kapitán národního týmu Tomáš Rosický si s Arsenalem zahraje proti Marseille, Borussii Dortmund a Neapoli.

Další reprezentant Tomáš Hübschman ze Šachtaru Doněck si zahraje mimo jiné i na Old Trafford, Tomáš Jun se s nováčkem soutěže Austrií Vídeň vydá do Porta, Petrohradu a Madridu k souboji s Atlétikem. Záložník Filip Twardzik, který je součástí kádru Celtiku Glasgow, může nastoupit proti Barceloně nebo AC Milán.

Finále letošního ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže se uskuteční v sobotu 24. května 2014 na lisabonském Estádio da Luz, domovském stánku Benfiky Lisabon. V Portugalsku se rozhodující zápas Ligy mistrů uskuteční podruhé v historii, v roce 1967 ještě na Estádio Nacional porazil Celtic Glasgow milánský Inter 2:1.

Los základních skupin Ligy mistrů:
Skupina A: Manchester United, Šachtar Doněck, Leverkusen, Real Sociedad
Skupina B: Real Madrid, Juventus Turín, Galatasaray Istanbul, FC Kodaň
Skupina C: Benfica Lisabon, Paris Saint-Germain, Olympiakos Pireus, Anderlecht Brusel
Skupina D: Bayern Mnichov, CSKA Moskva, Manchester City, Viktoria Plzeň
Skupina E: Chelsea, Schalke 04, Basilej, Steaua Bukurešť
Skupina F: Arsenal, Marseille, Borussia Dortmund, Neapol
Skupina G: FC Porto, Atlético Madrid, Zenit Petrohrad, Austria Vídeň
Skupina H: Barcelona, AC Milán, Ajax Amsterdam, Celtic Glasgow
Program Viktorie Plzeň ve skupině D:
17.9.Plzeň - Manchester City
2.10.CSKA Moskva - Plzeň
23. 10.Bayern Mnichov - Plzeň
5.11.Plzeň - Bayern Mnichov
27.11.Manchester City - Plzeň
10.12.Plzeň - CSKA Moskva
Postoupí Plzeň do jarní fáze evropských pohárů?
Ano, ve skupině skončí na prvním nebo druhém místě
15,4 %
Viktoria bude třetí a dostane se do play off Evropské ligy
55,4 %
Plzeň skončí poslední, soupeři jsou nad její síly
29,2 %
Celkem hlasovalo 78459 čtenářů.

Reklama

Související témata: