Hlavní obsah

Plzeňští přijeli jako trpaslík, v tréninku si z Bayernu utahovali. Snad se budeme smát i ve středu, doufají

Mnichov

Pouhé hodiny dělí fotbalisty Viktorie Plzeň od střetu se slavným Bayernem Mnichov, úřadujícím šampiónem Ligy mistrů, bundesligy a vítězem Superpoháru. Podruhé během dvou let západočeský tým narazí na nejlepší klub doby. Stejně jako na podzim 2011 při konfrontaci s Barcelonou vede i giganta z Bavorska trenér Josep Guardiola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář (vpředu) a Fernandinho z Manchesteru City během utkání základní skupiny Ligy mistrů.

Článek

„S ním je Bayern ještě lepší, i když výsledky než v minulé sezóně už lepší paradoxně mít nemůže," směje se Marek Bakoš, útočník Plzně. „Loňská sezóna se jim povedla extrémně. Jestliže svět před dvěma lety obdivoval Barcelonu, momentálně všichni hledí pouze k Bayernu," přitakává plzeňský záložník Daniel Kolář.

Josep Guardiola se Bayernu chopil v létě poté, co německý klub opustil Jupp Heynckes coby vítěz Ligy mistrů, německého titulu a Německého poháru. Oznámení o rošádě vyvolalo při jarním finiši bavorských šampiónů velký šok a mezi fanoušky i nevoli. Ale není pochyb, že Guardiola si příznivce postupně získává na svoji stranu. Ze čtrnácti zápasů slavil v jedenácti duelech vítězství. „Vnesl do hry Bayernu větší držení míče a snahu uštvat soupeře. Už minulý rok byli obrovsky nebezpeční v ofenzívě, teď vše ještě zkvalitnili," přemítá Bakoš.

Západočeši si uvědomují, že v Mnichově nastoupí jako absolutní outsider. „Přijeli jsme na Bayern ve stejné pozici jako před dvěma lety do Barcelony. Znovu jako trpaslík. Tehdy jsme na Nou Campu mnoho parády v útočné fázi nepředvedli, ale neodjeli jsme s debaklem. A já věřím, že se vztyčenou hlavou opustíme i Mnichov," vykládá Bakoš v připomínce duelu, při němž Plzeň v Katalánsku sice nevystřelila na branku, ale prohrála jen o dva góly.

Strojový výkon

Západočeši si v minulém kole Ligy mistrů díky vystoupení v Rusku a tamnímu časovému posunu užili v přímém přenosu představení Bayernu na hřišti Manchesteru City. Guardiolův tým vyhrál 3:1 po skvostném výkonu. „Byl to ze strany Mnichova pěkný tanec," usmívá se Bakoš. „Potvrdili, že jsou nejlepší na světě," přitaká brankář Matúš Kozáčik. „Byli fantastičtí. Ten jejich výkon byl až strojový," pokyvuje uznale hlavou Kolář.

Nikdo by se nemohl divit, kdyby borci ze západu Čech začali propadat panice při vzpomínkách na minulé zápasy Bayernu a rozbory u videa připravené trenérem Vrbou. „Snažíme se vše obracet pozitivně. Spíše si děláme legraci při tréninku. Utahujeme si jeden z druhého, kdo bude nejvíce běhat a jak si Pavel Horváth poradí s Müllerem nebo Schweinsteigrem," popisuje Kolář. „Přijeli jsme se postavit nejlepšímu týmu planety, takže nějaké fórky v duchu kvality protivníků padají. Jen doufám, že se budeme smát i po zápase," říká Bakoš, jehož Plzeň dorazila do Mnichova s ohledem na malou vzdálenost ze západních Čech netradičně autobusem.

Snem svěřenců trenéra Vrby je přibrzdit Bayern, který v sezóně neprohrál, přičemž ztráty si připsal jen za remízy s Chelsea v Superpoháru a s Freiburgem a Leverkusenem v německé bundeslize.

Kozáčik se asi zapotí

„Celé léto jsme bojovali v kvalifikaci, abychom mohli být mezi nejlepšími týmy. Takže proč se bát? Měli bychom se pokusit ukázat, že fotbal umíme, aby se naši fanoušci nemuseli stydět. Samozřejmě zápas může skončit i nepříjemnou senzací. Může se stát, že dostaneme nějaký ranec. Ale náš výkon v Rusku proti CSKA je povzbuzením, byť není dáno, že stejné představení bude stačit proti Bayernu," mudruje Bakoš.

„Nebudu lhát, mám i obavy. Ale převažuje radost z konfrontace s nejlepším týmem světa," ujišťuje Kozáčik s vidinou obrovské porce práce, která ho ve středu večer ve vyprodané Allianz Aréně s největší pravděpodobností čeká. „Lepší by bylo, kdybych moc práce neměl a nic na mě nešlo. Ale to se zřejmě nestane," culí se Kozáčik v předtuše ofenzivní smršti ze strany Bayernu.

Jak dopadne souboj fotbalistů Plzně s Bayernem Mnichov?
Zvítězí Bayern
67,3 %
Plzeň favorita zaskočí a vyhraje
22,9 %
Utkání skončí remízou
9,8 %
Celkem hlasovalo 23022 čtenářů.

Reklama

Související témata: