Hlavní obsah

Chelsea má smůlu! Courtois může proti Blues nastoupit bezplatně

Nyon

Atlético Madrid může brankáře Thibauta Courtoise postavit do obou zápasů semifinále Ligy mistrů, aniž by muselo do Londýna posílat jakékoliv peníze. Rozhodla o tom Evropská fotbalová unie UEFA krátce před pátečním losem, který oba celky skutečně svedl v semifinále proti sobě.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Brankář Atlétika Madrid Thibaut Courtois v akci proti Neymarovi.

Článek

Courtois je kmenovým hráčem Chelsea, která si před sezónou vymohla, aby se do smlouvy o brankářově hostování v madridském celku zahrnula i klauzule, podle níž by Atlético muselo zaplatit za oba zápasy zhruba 164 miliónů korun v případě, že Courtois do zápasů nastoupí. „A to si nemůžeme dovolit," prohlásil prezident španělského klubu Enrique Cerezo.

Atlético, které postoupilo do semifinále nejprestižnější evropské soutěže po 40 letech, však brankářskou hvězdu do zápasu bude moci nasadit. „Ve spojitosti se zprávami o situaci Atlétika a brankáře Thibauta Courtoise by UEFA ráda vyjádřila svůj postoj," stojí v oficiálním prohlášení UEFA.

UEFA pohrozila Chelsea

„Regule Ligy mistrů i UEFA obsahují jednoznačné ustanovení, které striktně zakazuje vyvíjet vliv na hráče ve smyslu ovlivňování toho, zda se může, nebo nesmí na hřišti objevit. Z toho vyplývá, že jakékoliv smlouvy mezi kluby, které by mohly být vnímány jako ovlivňování nasazování hráčů do zápasu, nemají žádný význam, jsou neplatné a nelze je akceptovat," stojí jasně v prohlášení UEFA.

Evropská fotbalová unie navíc pohrozila, že pokud by Chelsea na svém nároku trvala, musela by ji UEFA potrestat. „Jakýkoliv pokus o prosazení takového ustanovení by bylo porušením regulí Ligy mistrů a disciplinárního řádu UEFA, a proto by musel být odpovídajícím způsobem sankciován."

Courtois, o němž se spekuluje v souvislosti s jeho možným návratem do Chelsea po konci sezóny, tak s největší pravděpodobností do semifinálových soubojů Champions League zasáhne.

Jak vnímáte zákaz startu hostujících hráčů proti kmenovým týmům?
Souhlasím, kmenový klub na to má právo
36,1 %
Nesouhlasím, hráč by měl mít právo proti kmenovému týmu hrát
63,9 %
Celkem hlasovalo 18579 čtenářů.

Reklama

Související témata: