Hlavní obsah

UEFA zakázala Crvené Zvezdě Bělehrad start v Lize mistrů

Nyon

Fotbalisté Crvené Zvezdy Bělehrad si v příští sezóně o Ligu mistrů nezahrají. UEFA srbskému šampiónovi zakázala start v soutěži kvůli nesplaceným dluhům. Slavný bělehradský klub měl startovat ve 2. předkole soutěže, v dalším kole mohl narazit na pražskou Spartu.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Prezident UEFA Michel Platini po finále Ligy mistrů objímá zklamaného útočníka Davida Villu.

Článek

Vítěz Poháru mistrů evropských zemí, který Lize mistrů předcházel, z roku 1991 podle UEFA porušil pravidla finančního fair play a nesplnil podmínky udělení licence. Crvena Zvezda, která měla v Lize mistrů startovat po sedmi letech, má nyní 10 dní na odvolání ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

UEFA zatím neoznámila, který klub Crvenou Zvezdu nahradí. Pravděpodobně to bude Partizan Bělehrad, který v srbské lize obsadil druhé místo.

Sankcím UEFA čelí i Srbská fotbalová asociace za to, že Crvené Zvezdě udělila licenci. Přitom v loňském roce klub neplatil několik měsíců hráčům mzdu a údajně dlužil 50 miliónů eur (asi 1,37 miliardy korun).

UEFA také vyřadila z příštího ročníku Evropské ligy turecké kluby Sivasspor a Eskisehirspor, jež byly zapleteny do úplatkářského skandálu s Fenerbahce v sezóně 2010/11. Sivasspor měl hrát v třetím předkole EL, Eskisehirspor v druhém. Nahradí je Karabukspor a Bursaspor.

Reklama