Hlavní obsah

Real Madrid - Basilej 5:1Real si smlsnul na Basileji s Vaclíkem a Suchým, Rosický zůstal na lavičce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Suchý (vlastní) 1 : 0
30. Bale 2 : 0
31. Ronaldo 3 : 0
37. Rodríguez 4 : 0
38. González 4 : 1
79. Benzema 5 : 1
Záznam online reportáže

Dortmund
Aktualizováno

Nejprestižnější klubová soutěž starého kontinentu odstartovala! Liga mistrů dnes osmi zápasy zahájila skupinovou fázi. Hvězdami nabitý obhájce trofeje Real Madrid přivítal Basilej, v jejímž základu nastoupili brankář Tomáš Vaclík a obránce Marek Suchý. Právě český bek vlastencem ve 14. minutě otevřel skóre, Bale přidal druhý gól Realu, Ronaldo třetí, Rodríguez čtvrtý. González stačil korigovat, ale Benzema po pauze švýcarský celek dorazil. Arsenal s Tomášem Rosickým na lavičce náhradníků prohrál v Dortmundu 0:2.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Basilejští Tomáš Vaclík (vpravo) a Marek Suchý po čtvrté inkasované brance v souboji s Realem Madrid.

Článek
Fotogalerie

Křest ohněm zažil brankář Vaclík, který se při své premiéře v prestižní soutěži postavil s Basilejí obhájci triumfu Realu Madrid. Pětadvacetiletého brankáře i jeho spoluhráče  Suchého tak čekala řada soubojů s Ronaldem a dalšími ofenzivními hvězdami Bílého baletu. Při jednom z nich Suchý přihrávku beka Nacha ze strany nešťastně tečoval mimo Vaclíkův dosah do sítě. A pak už si favorit na švýcarském šampiónovi dokonale smlsnul.

Vaclík sice vyrazil tvrdou ránu Modriče a poté na čáře zlikvidoval hlavičku Pepeho z rohu. Po půlhodině hry už však Real náskok pojistil. Nejprve Modrič šajtlí vyzval Balea a ten s přehledem přehodil Vaclíka. Velšské křídlo záhy připravilo třetí zásah pro nejlepšího střelce minulého ročníku Ronalda, jenž zakončil zblízka do odkryté branky.

Na 4:0 zvýšila ve 37. minutě letní posila z Monaka Rodríguez po dorážce Benzemovy střely a vzápětí se na druhé straně prosadil po brejku González.

Benzema dal jubilejní gól

Po změně stran Real ubral a Vaclík neměl tolik práce, v 72. minutě však dvojnásobný reprezentant dalším dobrým zákrokem zneškodnil pokus Balea. Obránce Basileje Schär pak trefil z dálky tyč. Nakonec ale Vaclík inkasoval opět, v 79. minutě ho překonal Benzema. Francouzský útočník dal jubilejní tisící gól Realu v evropských pohárech.

Arsenal hrál ve skupině D na horké půdě Borussie Dortmund. Na místo činu se vracel  Tomáš Rosický, který ve Vestfálsku prožil výborná léta a ve žlutočerném dresu před dvanácti lety získal bundesligový titul. Dnešní zápas ale začal třiatřicetiletý záložník na lavičce náhradníků a do hry nakonec vůbec nezasáhl.

Dortmund od začátku Arsenal tlačil a jeho převahu poprvé vyjádřil gólově v poslední minutě první půle Immobile. Branka do šatny s londýnským týmem zamávala a tři minuty po pauze přidal druhý zásah Aubameyang. Arsenal ukončil sérii 14 soutěžních utkání bez porážky, Rosický popáté za sebou neodehrál ani minutu.

Juventus na svém hřišti porazil 2:0 Malmö, přemožitele Sparty ze třetího předkola. Obě branky vstřelil až v druhé půli Tévez, který v LM ukončil čtrnáctizápasové čekání na gól. Argentinský útočník naposledy skóroval v roce 2009 za Manchester City proti Portu.

Liverpool se vrátil do Ligy mistrů po pěti letech vítězně, ale před svým publikem zdolal bulharský Ludogorec Razgrad až po dramatické koncovce 2:1. Domácí poslal do vedení v 82. minutě Ital Balotelli premiérovým zásahem po letním příchodu z AC Milán. V první minutě nastavení sice vyrovnal Abalo, ale o dvě minuty později zařídil výhru Reds z penalty kapitán Gerrard.

Finalista minulého ročníku a španělský mistr Atlético Madrid prohrál na hřišti Olympiakosu Pireus 2:3. Zenit Petrohrad potvrdil formu z ruské ligy a zvítězil 2:0 na hřišti Benfiky Lisabon. Portugalské mužstvo doma prohrálo poprvé od roku 2012 a po celkem 51 zápasech.

1. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Olympiakos Pireus - Atlético Madrid 3:2 (2:1)
Branky: 13. Masuaku, 31. Afellay, 73. Mitroglou - 38. Mandžukič, 86. Griezmann. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Soares (všichni Portug.)
Juventus Turín - Malmö 2:0 (0:0)
Branky: 59. a 90. Tévez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.)
Skupina B:
Liverpool - Ludogorec Razgrad 2:1 (0:0)
Branky: 82. Balotelli, 90.+3 Gerrard z pen. - 90.+1 Abalo. Rozhodčí: Jug - Žunič, Ul (všichni Slovin.)
Real Madrid - Basilej 5:1 (4:1)
Branky: 14. vlastní Suchý, 30. Bale, 31. Ronaldo, 37. J. Rodríguez, 79. Benzema - 38. D. González. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.)
Skupina C:
Monako - Leverkusen 1:0 (0:0)
Branka: 61. Moutinho. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Wilczek (ČR)
Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad 0:2 (0:2)
Branky: 5. Hulk, 22. Witsel. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andäs (všichni Nor.). ČK: 18. Artur (Benfica)
Skupina D:
Galatasaray Istanbul - Anderlecht Brusel 1:1 (0:0)
Branky: 90.+1 Yilmaz - 52. Praet. Rozhodčí: Vad - Albert, Berettyán (všichni Maď.).
Dortmund - Arsenal 2:0 (1:0)
Branky: 45. Immobile, 48. Aubameyang. Rozhodčí: Benquerenca - Santos, Pereira (všichni Portug.).

Reklama

Související témata: