Hlavní obsah

Zápas můžete ovládat i jiným způsobem, smáli se v Juventusu po výhře nad Borussií

Turín

Už neuvěřitelných 47 utkání trvá domácí neporazitelnost fotbalistů Juventusu Turín v soutěžních zápasech. Naposledy italský klub, v jehož vedení je i bývalý český reprezentant Pavel Nedvěd, podlehl doma v květnu 2013 Bayernu Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů. V úterý večer při úvodním boji o nejlepší osmičku nejprestižnější klubové soutěže kontinentu dokázal aktuální lídr italské ligy pokořit Dortmund 2:1.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Carlos Tevez (vlevo) z Juventusu svérázně slaví se spoluhráčem Stephanem Lichtsteinerem gól proti Dortmundu.

Článek

„I kdybychom vyhráli o tři branky, nic by nebylo rozhodnuté. V této fázi soutěže je těžké cokoliv předpovídat," krotil optimismus na italské straně útočník Carlos Tévez, který poslal v úterý večer Starou dámu už po třinácti minutách do vedení, když využil nejistého zákroku brankáře Weidenfellera, jenž vyrazil míč přímo k nohám Argentince.

„Nemyslím si, že bychom se měli bát odvety. Jsme v soutěži, kde jsou nejlepší kluby Evropy. Je třeba být trpělivý a velmi organizovaný v obraně," naznačil kouč Juventusu Massimiliano Allegri, jakou taktiku hodlá v odvetě použít.

„Potřebovali jsme podstoupit souboj podobný bitvě s Dortmundem, protože v italské lize se nedostaneme do situace, kdy jsme během utkání sedmdesát minut bez míče a bráníme se," přemítal Allegri.

„Je fakt, že Dortmund se k jedinému gólu dostal po naší chybě," připomínal Tevéz situaci, kdy stoper Chiellini jako poslední z hráčů Juventusu s míčem uklouzl v blízkosti pokutového území a Reus mohl pohodlně srovnat skóre. „Takové věci se prostě stávají," pokrčil smířlivě rameny Allegri.

Borussii chyběla efektivita

„Do přestávky jsme měli několik problémů, když na nás Dortmund zatlačil ve středu pole. Jakmile jsme ale před přestávkou získali vedení, zlepšili jsme se. Ano, Dortmund měl navrch v držení míče, vytvořil si převahu, ale my jsme byli velmi organizovaní a nepřipustili žádné riziko," lebedil si trenér Juventusu. „Nezáleží vždy na ovládnutí hry a procentuálním vyjádření držení míče. Zápas můžete ovládat i jiným způsobem, když soupeři nedovolíte vytvořit žádné šance, přestože jste v defenzivě. Jde o odlišný styl dominance," usmíval se Allegri.

Hráči Dortmundu opouštěli úvodní duel osmifinále zklamaní, protože dominovali prakticky všem klíčovým statistikám. Měli větší procentuální držení míče, větší počet střel, větší počet přihrávek i jejich procentuální úspěšnost. Jenže chyběla efektivita.

„Je těžké smířit se s porážkou, kdy jsme inkasovali tak lacinou první branku. Navíc do přestávky jsme si vypracovali ofenzivní situace, které jsme prostě měli řešit lépe," zlobil se Jürgen Klopp, kormidelník Dortmundu. „A způsob, jakým jsme bránili Moratiho před druhým gólem, je rovněž na pováženou. S troškou diplomacie jej lze označit jako pasivní," posteskl si Klopp, když si vybavil situaci, při níž jeho svěřenci dohlíželi na zakončení útočníka Juventusu z uctivé vzdálenosti a nijak ho neatakovali.

„Ale abych byl upřímný, nejsem překvapený způsobem hry, který Juventus uplatnil. A s ohledem na skutečnost, že jsme si po přestávce nevytvořili jedinou šanci, tak musíme výsledek přijmout. Nejdůležitějším zjištěním pro nás je, že jsme stále ve hře," přemítal Klopp.

Postoupí do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů Juventus, nebo Dortmund?
Juventus
50 %
Dortmund
50 %
Celkem hlasovalo 4632 čtenářů.

Reklama

Související témata: