Hlavní obsah

Arsenal - Monaco 1:3Arsenal zažil šok. S Monakem doma prohrál a cesta do čtvrtfinále je pro něj zase zarubaná

Aktualizováno

Čtyřikrát po sobě skončilo putování londýnského Arsenalu Ligou mistrů v osmifinále a vše nasvědčuje tomu, že by tam mohlo skončit i letos. Wengerův tým totiž zažil v prvním duelu s Monakem šok. Ve svém chrámu na Emirates stadium prohrál 1:3 a před odvetou, která bude na programu 17. března, se zmítají Kanonýři na pokraji vyřazení. Druhá partie zůstává naopak otevřená, neboť Leverkusen udolal Atlético Madrid 1:0, což je v pohárové matematice docela slibný výsledek.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Geoffrey Kondogbia (vlevo) a Anthony Martial z Monaka oslavují gól proti Arsenalu.

Článek
Fotogalerie

Pro Monako docela rána. Zkušený portugalský stoper Carvalho pro zranění přece jen nastoupit nemohl, takže kouč Jardim musel přeskupit řady. I proto se v obraně objevil teprve osmnáctiletý Alamy Touré, který ve francouzské lize zatím odehrál pouhých 55 minut. A teď byl hozen přímo do jámy lvové.

Nešťastná teč pohromu začala

Do konfrontace s Arsenalem, jenž po čtyři roky končil svou pouť pravidelně v osmifinále a teď cítil šanci konečně jeho práh překročit. Však také začal aktivně, měl více ze hry, jenže přes organizovanou defenzívu soupeře vyztuženou ještě Fabinhem se do šancí nedostával. Zákonitě, protože akce Gunners byly až příliš pomalé, zdlouhavé a tudíž předem dobře čitelné.

A u rozladění natěšeného publika na Emirates Stadium z rozháraného a nevýrazného projevu Arsenalu zůstat nemělo. Sedm minut před přestávkou dostal Kondogbia před šestnáctkou čas i prostor ke střelbě, opřel se do balónu a teč nešťastníka Mertesackera mu pomohla ke gólu a jeho Monaku k vedení.

To pochopitelně ovlivnilo partituru celé druhé půle, neboť francouzský celek se mohl zaměřit na ještě úpornější, ale přitom nesmírně propracovanou a rutinovaně zvládnutou defenzívu. A že ji ovládá, dokazoval v předchozích dvanácti soutěžních zápasech, v nichž dostal jen dva góly. Na Arsenalu to stvrzoval rovněž, aniž by byla přítomnost mladíků v jeho sestavě patrná.

Kanonýři riskovali až příliš

A stejně tak potvrzoval, že bravurně ovládá i rychlé kontry. Osm minut po přestávce jeden zásluhou Fabinha předvedl. Míč nakonec doputoval ke čtyřiatřicetiletému bulharskému snajprovi Berbatovovi, jenž se v podobných příležitostech nemýlí.

Nemýlil se ani tentokrát, takže Kanonýři zažili druhý šok. Giroud ho mohl vzápětí alespoň částečně rozehnat, jenže v obrovské šanci selhal. A když v dalších velkých příležitostech neuspěli ani Walcott, ani Welbeck, měnilo se úsilí Arsenalu v jeden velký zmar.

Až v nastaveném čase, kdy už byl na hřišti střídající Rosický, ho Oxlade-Chamberlain uťal. Kanonýři se vrhli do útočení a snažili se zachránit alespoň remízu, jenže riskovali až příliš. Belgický legionář v dresu Monaka Carrasco je ztrestal potřetí, takže Gunners se zmítají na pokraji vyřazení.

Leverkusenu se omluva povedla

Leverkusen sliboval omluvu za nepovedený vstup do jarní bundesligy a také se o ni vehementně snažil. Aktivním fotbalem finalistu posledního ročníku Ligy mistrů skutečně zaskočil.

„A to jsme věděli, že poslední výsledky soupeře v lize jsou klamné, neboť německé týmy se v pohárové Evropě vždy vybičují," vytýkal svým svěřencům o půli kouč Atlétika Diego Simeone.

Pochopitelně vděčný, že úvodní půlhodinu přežil jeho tým bez pohromy, neboť domácí Bayer měl díky rychlým výpadům k vedení blízko. Dařilo se mu nabourávat hru španělského protivníka hned v zárodku, získával většinu míčů... Hlavně v 26. minutě kdy Spahič nádhernou dalekonosnou střelou trefil spojnici břevna s tyčí!

Až tento moment vyprovokoval Atlético k očekávané aktivitě, z níž se narodily gólové příležitosti. Jenže brankář Leno se zaskvěl jak proti francouzskému legionáři Griezmannovi, jemuž sebral balón z hlavy, tak při střele Tiaga, kterou už v nastaveném čase reflexivně vyrazil.

Královec neuznal Torresovi gól

Promarněné příležitosti musely hosty mrzet. Zvláště, když v 57. minutě Leverkusen udeřil. A po parádní akci Bellarbiho, jenž se dostal do šestnáctky, patičkou předložil nezištnou přihrávku Calhanoglovi a ten napálil balón pod břevno.

Po dvou minutách se hosté dožadovali penalty za ruku Wendella v šestnáctce, ale český sudí Královec jejich protesty nevyslyšel. Ba co víc, čtvrthodiny před koncem neuznal ani Torresův gól, neboť po předchozím rohovém kopu usoudil společně s pomezním Slyškem, že centrovaný míč opustil hrací plochu.

Hráče Atlétika to rozohnilo. Aby ne, když se za vyrovnáním hnali marně, neboť ani předchozí příležitosti Torrese a spol. gólem neskončily. Tiago se neovládl vůbec a po ostrém skluzu musel ze hřiště.

Za této konstelace bylo rozhodnuto. Leverkusen využil početní převahu k tomu, aby výhru dávající mu naději pro odvetu uhájil.

Osmifinále fotbalové Ligy mistrů - první zápasy:
Bayer Leverkusen - Atlético Madrid 1:0 (0:0)
Branka: 57. Calhanoglu. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Wilczek - Příhoda, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Papadopoulos, Wendel, L. Bender, Castro, Kiessling - Tiago, Godín, Gámez, Torres. ČK: 76. Tiago. Diváci: 29 079.
Leverkusen: Leno - Hilbert, Papadopulos, Spahič, Wendell - Reinartz, L. Bender (68. Rolfes) - Bellarabi, Calhanoglu (87. Brandt), Son Hung-min - Drmič (80. Kiessling). Trenér: Schmidt.
Atlético: Moya - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira (38. Gámez) - Turan (64. Torres), Gabi, Tiago, Saúl (42. Raúl García) - Griezmann, Mandžukič. Trenér: Simeone.
Arsenal - AS Monako 1:3 (0:1)
Branky: 90.+1 Oxlade-Chamberlain - 38. Kondogbia, 53. Berbatov, 90.+4 Carrasco. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker (všichni Něm.). ŽK: Coquelin, Bellerin, Özil - Echiejile, Moutinho. Diváci: 59 868.
Arsenal: Ospina - Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Coquelin (68. Oxlade-Chamberlain), Cazorla (81. Rosický) - Welbeck, Özil, Sanchéz - Giroud (60. Walcott). Trenér: Wenger.
Monaco: Subasic - A. Touré, Wallace, Abdennour, Echiejile - Fabinho, Kondogbia, Moutinho - Dirar (82. Kurzawa), Berbatov (76. Carrasco), Martial (84. Silva). Trenér: Jardim.

Reklama

Související témata: