Hlavní obsah

Náhradník Cavani přišel a za čtyři minuty duel s Chelsea rozhodl. Benfiku spasil Jonas

Aktualizováno

Na ostrovní scéně Chelsea pod vedením nového kouče Hiddinka ve dvanácti soutěžních zápasech v řadě neprohrála, v utkání pravdy však při pařížském zastavení kapitulovala. V prvním osmifinále fotbalové Ligy mistrů totiž podlehla Paris St. Germain 1:2, neboť náhradník Cavani přišel v 74. minutě na trávník a za čtyři minuty rozhodl. Nakročeno do čtvrtfinále má i Benfica Lisabon, která gólem Jonase v nastaveném čase udolala Petrohrad 1:0. Odvety jsou na programu 9. března.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Útočník Paris St. Germain Edinson Cavani slaví gól proti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Mnohé nasvědčuje tomu, že se historie bude po roce opakovat. Loni Chelsea s francouzským mistrem vypadla, i když uhrála v Paříži hodně slibnou remízu, letos je po prohře v úvodním duelu před březnovou odvetou na Stamford Bridge v situaci mnohem horší.

Ibrahimovic a Mikel v hlavní roli. Ti dva se stali protagonisty první půle, neboť oba góly v pařížském Parku princů zařídili oni. Švédský snajpr si vzal slovo jako první. Devětatřicet minut si sice ani on nevěděl s totální defenzívou Blues rady a proti perfektně organizované a nadmíru disciplinovaně si počínající obraně soupeře se nemohl prosadit, ale pak zaúřadoval.

Stačil mu k tomu trestný kop a pomoc Mikela, jenž jeho pumelici tečoval. A přesně na opačnou stranu, než kam se skládal Courtois. „K tomu nemělo dojít. Zvlášť, když jsme věděli, jak je Ibra lačný pomsty," připomněl belgický gólman mezi tyčemi Chelsea Courtois loňskou osmifinálovou partii obou soupeřů, v níž byl Ibrahimovic vyloučený.

Nigerijec Mikel proto musel svůj díl viny odčinit. Vždyť trestný kop zavinil a ještě Ibrahimovicovu střelu tečoval. V nastaveném čase první půle se proto postaral o vyrovnání. Jak jinak než s pomocí Ibry, který nadzvedl rohový kop přímo před něho, takže Mikelovi nedělalo sebemenší problém skórovat.

Cavani rozhodl

Bylo tudíž na dalších aktérech ostře sledované partie, která měla prakticky přesně po roce reprízu, aby po změně stran úřadovali oni.

Willian si vzal slovo jako první, poslal do velké šance Costu, ale ten stejně jako v prvním poločase selhal. Zatímco před přestávkou jeho hlavičku vytahoval domácí brankář na břevno, při druhé příležitosti do něho Costa balón jen napálil.

Domácí mužstvo tím probudil a patřičně nabudil. Dokonce natolik, že Courtois musel hned čtyřikrát vytasit při střelách Di Maríi, Ibrahimovice a Lucase excelentní zákroky. Svou Chelsea jimi podržel, ale prohře přesto nezabránil.

Náhradníkovi Cavanimu stačily čtyři minuty, aby zúročil přihrávku Di Maríi a Courtoise prostřelil. K březnové odvetě na Stamford Bridge tak pojede francouzský mistr s daleko nadějnějším výsledem než před rokem. Tehdy totiž doma jen remizoval 1:1, přesto po remíze 2:2 v Londýně postoupil do čtvrtfinále.

Jonas v nastavení zlomil Zenit

První poločas střetnutí mezi Benfikou a Petrohradem se nesl ve znamení opatrnosti. Po půl hodině hry protáhl Lodygina v bráně střelou zdálky Jonas. Na druhé straně to zkusil z přímého volného kopu Hulk, přízemní ranou ale nezamířil mezi tři tyče.

Po změně stran mohl Zenit, jenž hrál první soutěžní duel poprvé od 9. prosince, poslat do vedení bývalý hráč Benfiky Witsel. César ale jeho jedovatý pokus vyrazil. Domácí byli postupem času stále aktivnější. V 70. minutě měl úvodní gól na kopačce Gaitán, César ale ruský tým výtečně podržel.

Rozhodnutí padlo v samém závěru. V 90. minutě putoval po druhé žluté kartě předčasně do sprch Criscito a Benfica přece jen udeřila. Gaitán načechral balón do šestnáctky a Brazilec Jonas ho hlavou uklidil k tyči.

Benfica, která v domácí lize bojuje o mistrovský titul, bude v odvetě v Petrohradu útočit i na postup do čtvrtfinále Champions League.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Paris St. Germain - Chelsea 2:1 (1:1)
Branky: 39. Ibrahimovic, 78. Cavani - 45.+1 Mikel. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste (všichni Šp.). Diváci: 46 505.
PSG: Trapp - Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Verratti (81. Rabiot), Motta, Matuidi (81. Pastore) - Di María, Ibrahimovic, Lucas (74. Cavani). Trenér: Blanc.
Chelsea: Courtois - Azpilicueta, Cahill, Ivanovič, Baba - Fábregas, Mikel - Pedro, Willian, Hazard (71. Oscar) - Costa. Trenér: Hiddink.
Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad 1:0 (0:0)
Branka: 90.+1 Jonas. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.). ČK: 90. Criscito (Zenit). Diváci: 48 615.
Benfica: César - Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu - Samaris, Sanches - Pizzi (71. Carcela-González), Jonas, Gaitán - Mitroglu (64. Jiménez). Trenér: Vitória.
Petrohrad: Lodygin - Aňukov, Garay, Lombaerts, Criscito - Witsel, Javi García - Šatov (81. Žirkov), Hulk, Danny (87. Maurício) - Dzjuba (74. Kokorin). Trenér: Villas-Boas.
Které týmy postoupí do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů?
PSG a Benfica
49,8 %
PSG a Petrohrad
23 %
Chelsea a Benfica
16,5 %
Chelsea a Petrohrad
10,7 %
Celkem hlasovalo 4550 čtenářů.

Reklama

Související témata: