Hlavní obsah

Má éra v Bayernu nebude hodnocena podle toho, zda s ním vyhraju Ligu mistrů, je si jistý Guardiola

V jednom má Pep Guardiola jasno. „Mé působení v Bayernu nebude hodnoceno jako úspěšné či neúspěšné podle toho, zda s ním vyhraju Ligu mistrů,“ prohlásil španělský kouč před dnešní první osmifinálovou konfrontací Champions League s Juventusem Turín. Zatímco na předchozí štaci v Barceloně dovedl Guradiola katalánský velkoklub ke dvěma triumfům, v Mnichově se mu to zatím nepovedlo. Dva předchozí pokusy skončily v semifinále, teď je tedy na řadě třetí.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Pep Guardiola na tréninku svého Bayernu před zápasem Ligy mistrů v Turíně.

Článek

První překážku na této cestě představuje ve vyřazovací části poslední finalista Ligy mistrů - turínský Juventus. Bayern má sice na Starou dámu moc příjemné vzpomínky, neboť před třemi lety ho z Ligy mistrů vyřadil, jenže od té doby se mnohé změnilo.

I Klose radí: Respekt, ale žádný strach

„Juve je na velkém vzestupu, má kvalitu a svůj herní styl," varoval Guardiola.

„Ale bát se ho nemusíte, protože současný Bayern se nemusí obávat žádného mužstva na světě. Musíte ale přistoupit k zápasům s patřičným respektem, neboť Juventus je velice chytrým mužstvem, které není snadné porazit. Je mnohem dál, než před třemi lety. Těžko se mu dávají góly, protože má kompaktní obranu, vynikající středovou řadu a jeho hra je ohromně organizovaná," připomínal Guardiolovým svěřencům někdejší hráč Bayernu Miroslav Klose, která momentálně působí v římském Laziu.

„A teď se navíc do sestavy našeho soupeře vrací po zranění Mandžukič a také Khedira, čímž síla Juve naroste ještě víc," je si vědom kouč Bayernu, který se naopak bude muset vyrovnat s absencí Boatenga, Badstubra a Martíneze.

„Předpokládám, že s návratem, Mandžukiče vsadí Juventus na ofenzivní pojetí. Pokud se s tlakem domácích vypořádáme, můžeme to být my, kdo udeří," věří Guardiola v úspěch a pochopitelně postup do čtvrtfinále.

Triumf v Lize mistrů není tím hlavním

Chtěl by pochopitelně mnohem dál. Semifinále, v němž bojoval s Bayernem už dvakrát, aby poprvé ztroskotal na Realu a podruhé na „své" Barceloně, představuje minimum. O vítězství Lize mistrů však nemluví. Přitom když do Mnichova přicházel, přebíral od Juppu Heynckesovi Bayern, který Ligu mistrů vyhrál.

„Hodnocení mého působení v Bayernu nebude závislé na tom, zda s ním Ligu mistrů vyhraju či nikoli. Má éra v Mnichova byla beztak úžasná," nechal se slyšet Guardiola, který po sezóně v Bayernu končí a odchází do Manchesteru City. Na 99 procent s třetím mistrovským titulem, který má jeho mužstvo na dosah.

„Dvakrát jsme vyhráli bundesligu, dvakrát se dostali v Lize mistrů do semifinále. Nezapomínejte, že v Evropě existuje mnoho skvělých týmů, které mají stejný cíl, jako my - tedy vyhrát Champions League. Proto by se při hodnocení nemělo zapomínat na jednu důležitou věc, která zní - Co jste udělal pro dosažení zmiňovaného cíle?" naznačil Guardiola, že může být spokojený s úsilím, s nímž jeho tým za triumfem šel.

A že v letošním ročníku za ním jde ještě usilovněji, to ani nemusel před konfrontací s turínským Juventusem dodávat.

Který tým bude mít navrch v úvodním osmifinále Ligy mistrů mezi Juventusem a Bayernem?
Zvítězí Stará dáma
27,3 %
Uspěje Bayern
54,2 %
Duel skončí remízou
18,5 %
Celkem hlasovalo 2090 čtenářů.

Reklama

Související témata: