Hlavní obsah

Bayernu jsem dal svůj život. Tituly jsou pouze čísla, promluvil Guardiola o misi v Mnichově

Mnichov/Praha

Dal by svůj život pro Bayern, udělal všechno, co bylo v jeho silách, aby ho alespoň na třetí pokus dovedl do finále Ligy mistrů. Přesto Pep Guardiola nepochodil a poslední květnovou sobotu si v Miláně o ušatou trofej s německým mistrem nezahraje, a na treble, které se podařilo jeho předchůdci Juppu Henckesovi, tudíž nedosáhne. Třetí titul v řadě získá, Německý pohár může rovněž vyhrát, ale v Champions League skončilo putování Bayernu znovu v semifinále. Potřetí v řadě a zase na španělském protivníkovi. Po Realu a Barceloně tentokrát na madridském Atlétiku, neboť vítězství 2:1 v domácí semifinálové odvetě na postup nestačilo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Trenér Bayernu Josep Guardiola.

Článek
Fotogalerie

Chtěl a měl svou mnichovskou misi završit triumfem v Lize mistrů. Ziskem treble, jímž se před jeho příchodem do Bayernu ověnčil Jupp Heynckes.

Poslední krok ale Pep Guardiola neudělal, takže Mnichov prožívá obrovské zklamání.

Reminiscence na Barcelonu a Chelsea

„Zklamaný musí být člověk tehdy, když jeho mužstvo nehrálo dobře. Ale my dobře hráli, jen jsme prostě nepřidali další gól. Odveta s Atlétikem mi připomínala semifinále, které jsem hrál s Barcelonou proti Chelsea v roce 2012. Také tehdy jsme měli spoustu šancí, ale přesto se do finále nedostali," posloužil Guardiola reminiscencí na dobu svého působení v katalánském velkoklubu.

„Tentokrát ale nejspíše rozhodly šance, které jsme zahodili v prvním utkání v Madridu. Doma jsme zkoušeli všechno, hráli jsme tak, jak jsme hrát chtěli, jeden gól nám však chyběl. Ve finále sice nejsme, ale na své hráče jsem nesmírně hrdý, i když vím, jak ohromné zklamání prožívají," glosoval Guardiola odvetnou semifinálovou partii.

Ať konečné dosáhne Ancelotti...

Na jejím konci se musel smířit s tím, že Heynckesovo tažení nezopakuje a je tudíž otázkou, jak bude jeho tříletá mnichovská mise hodnocena a zda své poslání v Bayernu splnil.

„Co jsem slyšel, tak pro svět a fotbalové odborníky ano. Hlavně tím, že jsem hrál i s Bayernem fotbal, který chci praktikovat. Držet se své filosofie. Získat míč, jít s ním dopředu, přihrát ho," meditoval španělský kouč hned po semifinále.

„Dal jsem svůj život pro mnichovský klub a jeho hráče, a bylo mi velkou ctí, že jsem s nimi mohl pracovat!"

Na samý vrchol však Guardiola s Bayernem nedošel a už nedojde, protože v létě ho vymění z Manchester City.

„Tituly jsou pouze čísla, důležité je, že klub má velkou budoucnost a jeho super hráči obrovský postoj a přístup. Mně se s nimi nepodařilo dosáhnout konečného cíle, ale doufám, že můj nástupce Carlo Ancelotti nejenže udrží mužstvo na současné vysoké úrovni, ale posune ho ještě dopředu. Té konečné s ním může dosáhnout," popřál Bayernu při loučení s Ligou mistrů, aby pod italským koučem nejprestižnější klubovou soutěž v budoucnu vyhrál.

Reklama

Související témata: