Hlavní obsah

Arsenal touží v Lize mistrů po vítězném křtu nového stadiónu

PRAHA

Nový domov fotbalistů londýnského Arsenalu Emirates Stadium čeká v úterý další velká premiéra. Poprvé se v supermoderní aréně bude hrát zápas základní skupiny Ligy mistrů. "Kanonýři" jej pokřtí duelem s FC Porto, vítězem soutěže z roku 2004, a český záložník Tomáš Rosický se spoluhráči touží po vítězné premiéře. Dali by tak navíc dárek trenérovi Arsénu Wengerovi, který v tomto týdnu oslaví deset let na lavičce Arsenalu.

Článek

Londýnský klub se po utrápeném vstupu do sezóny rozjíždí, vyhrál poslední tři utkání. Teď by doma rád navázal na první výhru ze základní skupiny Ligy mistrů, kterou získal před dvěma týdny v Hamburku. "Vítězství v Hamburku je krásná věc, ale teď to musíme doma potvrdit s Portem. Zápasy doma jsou z pohledu dalšího postupu velmi důležité," citoval klubový televizní kanál Rosického, který se v úvodním duelu v Hamburku blýskl krásným a především vítězným gólem.

Porto do Ligy mistrů nevstoupilo dobře a po úvodní bezbrankové remíze se Spartakem Moskva by další ztráta mohla mít kritické následky. Portugalcům navíc bude chybět kapitán Pedro Emanuel. "Ale jsme připravení se rvát. Je vždycky dobře, když před sebou máte výzvy, jako jsou třeba zápasy s Arsenalem," burcoval portský kouč Jesualdo Ferreira.

Postiga má Kanonýry přečtené

Spoléhat bude hlavně na útočníka Héldera Postigu. Ten v minulosti působil v týmu největšího rivala Arsenalu Tottenhamu a "Kanonýry" tak má dokonale přečtené. Ale v Londýně bude mít těžkou pozici: Arsenal doma deset zápasů za sebou v LM neprohrál, v pěti posledních navíc neinkasoval. Ale to hrál ještě na stařičkém Highbury.

Zapomenout na velkou blamáž bude chtít Real Madrid. Královský klub v prvním kole musel strávit potupnou prohru 0:2 v Lyonu a nyní narazí na Dynamo Kyjev. Také ukrajinský velkoklub vstoupil do soutěže bídně, se Steauou Bukurešť prohrál 1:4, což byl největší domácí debakl za posledních 12 let.

Ale i Real má v Lize mistrů co napravovat: v prestižní soutěži nevyhrál ani jeden z posledních pěti zápasů a vstřelil v nich jen dvě branky. Na Kyjev má ale spadeno, před sedmi lety s ním vypadl ze čtvrtfinále LM. Současné Dynamo však už nevzbuzuje u soupeřů takovou hrůzu jako v době, kdy v týmu válel třeba Andrej Ševčenko. Kyjev venku prohrál 13 z posledních 15 utkání a v Madridu mu navíc bude pro zranění chybět elitní útočník Rebrov.

Cappelovi svěřenci se dostávají do formy

Trenér Realu Fabio Capello si naopak myslí, že se jeho tým postupně dostává do formy. "Se silným Betisem Sevilla jsme o víkendu sehráli dobrý zápas. Všichni tvrdě pracovali, a to je přesně to, co po nich vyžaduji," tvrdil Capello. Náladu mu pokazila zpráva o zranění obránce Cicinha, který si přetrhl vazy v koleně a bude až půl roku mimo hru. Stále fit nejsou ani další bek Salgado s útočníkem Ronaldem.

Český reprezentační bek Marek Jankulovski vyrazí s AC Milán do Lensu, kde hraje své domácí zápasy Olympique Lille. Ten na italské týmy v evropských pohárech umí zahrát. Francouzský celek proti nim vyhrál tři utkání ze čtyř.

Milánský favorit se musí připravit na náročný souboj s vyhlášenou domácí obranou, která v minulé sezoně v Lize mistrů doma nepovolila soupeřům vstřelit jediný gól. "Minulý rok jsme doma porazili Manchester, proč by se něco podobného nemohlo povést i v úterý," burcoval obránce Mathieu Chalme, který ale se svými spoluhráči musel ve francouzské lize strávit poslední dva debakly s Toulouse i v Lyonu. "Je dobře, že zápasy jdou tak rychle za sebou, můžeme ligové nezdary odčinit," podotkl Chalme.

Hamburk se představí v Moskvě

Vedle Rosického a Jankulovského by se v úterním programu mohli představit ještě další tři čeští fotbalisté. Reprezentační středopolař David Jarolím povede jako jeden z lídrů Hamburk do bitvy na hřišti CSKA Moskva a pro bundesligový tým to bude teprve druhý výjezd v historii na ruskou půdu.

Další záložník Jiří Jarošík bude doufat, že se dostane do sestavy Celtiku v souboji s FC Kodaň, protože o víkendu při derby s Rangers nebyl ani na lavičce náhradníků. Anderlecht Brusel se představí na hřišti AEK Atény a jeho branku by měl znovu hájit Daniel Zítka. Ten se bude snažit o to, aby Atény prodloužily svoji nelichotivou bilanci 19 utkání, v nichž nepoznaly radost z vítězství.

Program úterních zápasů Ligy mistrů (začátky ve 20:45):
Skupina E:
Real Madrid - Dynamo Kyjev,
Steaua Bukurešť - Lyon.
Skupina F:
Benfica Lisabon - Manchester United (ČT4),
Celtic Glasgow - FC Kodaň.
Skupina G:
Arsenal - FC Porto (ČT2),
CSKA Moskva - Hamburk.
Skupina H:
AEK Atény - Anderlecht Brusel,
Lille - AC Milán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články