Hlavní obsah

Finále Ligy mistrů 2008 se bude hrát v Moskvě

LUBLAŇ

Finále Ligy mistrů se v roce 2008 uskuteční v moskevských Lužnikách. Rozhodlo o tom vedení evropské asociace UEFA na kongresu v Lublani. Na Olympijském stadiónu v ruské metropoli je položen umělý povrch nejnovější generace, který si vyzkoušeli nedávno například i fotbalisté Liberce ve třetím předkole Ligy mistrů v duelu se Spartakem, ale pořadatelé se rozhodli pro finále prestižní soutěže vrátit k přírodní trávě.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Výkonný výbor UEFA zároveň určil za pořadatele finále nejlukrativnější pohárové soutěže v roce 2009 Olympijský stadión v Římě. Finále Poháru UEFA 2008 bude hostit Manchester Stadium, domov týmu City, o rok později se bude hrát na hřišti istanbulského Fenerbahce (Sükrü Saraçoglu Stadium).

Stadion v Lužnikách z roku 1956 je největší sportovní arénou v Rusku s kapacitou 84.745 krytých míst. Během olympijských her v roce 1980 se do něj vešlo dokonce přes 100 tisíc diváků, po rekonstrukci v 90. letech byla jeho kapacita snížena.

Od roku 2002 je na stadiónu položena umělá tráva FieldTurf, kterou schválila UEFA, a jež má umožnit hratelný povrch i v zimních mrazech. O tři roky dříve se na tomtéž stadiónu hrálo finále Poháru UEFA, tehdy ještě ale na klasické trávě, stejně jako tomu bude i za dva roky.

Přitom nic nebránilo tomu, aby se i finále LM hrálo poprvé v historii na umělém povrchu. "Ze strany UEFA nebyly žádné požadavky, aby byl umělý trávník odstraněn. Když se zde mohu hrát jiné zápasy Ligy mistrů, mohlo tu být i finále. Ale organizátoři se rozhodli pro klasickou trávu," řekl agentuře Reuters mluvčí UEFA William Gaillard.

Na konci této sezóny budou fotbalisté bojovat o nejprestižnější trofej na olympijském stadiónu v Aténách, finále Poháru UEFA bude hostit glasgowský Hampden Park.

Reklama

Související témata: