Hlavní obsah

Stý zápas v reprezentaci a navíc s Čechy. Chci vyhrát, řekla slovenská legenda Škrtel

Trnava

Jen dva slovenští fotbalisté dosáhli v reprezentačním dresu hranice sta zápasů – obránce Miroslav Karhan (107) a záložník Marek Hamšík (103). Třetí stovkařskou legendou by se, pokud tedy nedojde k něčemu nenadálému, měl v odpoledním duelu Ligy národů v Trnavě s Českem stát třiatřicetiletý stoper Martin Škrtel, a ještě s kapitánskou páskou na paži. U jeho reprezentační vizitky figurují v tuto chvíli čísla 99 zápasů a 6 branek.

Foto: Sport.cz

Kapitán slovenské reprezentace Martin Škrtel.

Článek

„Těší mě to a jsem na tohle číslo hrdý. Odehrát tolik zápasů v nejcennějším dresu je úžasné. Navíc stovka přijde v tak emotivně laděném utkání. Bude vyprodáno a duel vnímám jako derby. Proti Česku nastoupím pošesté, tedy pokud mě trenér postaví, a samozřejmě ten zápas chci vyhrát," pravil přesvědčivě.

Poprvé si stoper Martin Škrtel zahrál za slovenskou reprezentaci v červenci 2004 proti Japonsku (1:3) na Kirin Cupu. Tehdy čerstvě oblékal dres Zenitu Petrohrad, kam přišel z Trenčína. „Velmi si vážím trenéra Dušana Galise, že mi tehdy dal důvěru," vzpomíná řízný stoper. V reprezentaci pak hrál pravidelně a oblékal dres předních evropských klubů. V roce 2008 přestoupil do Liverpoolu, Premier League hrál osm let a druhým rokem už obléká dres Fenerbahce Istanbul. Ve slovenské reprezentaci chyběl jen kvůli zraněním.

Nejraději ze soubojů s Českem vzpomíná na vítězství 2:1 na Letné v roce 2009, po němž vykročila slovenská reprezentace na světový šampionát do Jihoafrické republiky. „To je určitě zápas, na který nikdy nezapomenu. Všech devětadevadesáti startů si vážím, ale najdu i pár výjimečných. Vždyť jsem si zahrál na mistrovství světa i Evropy. Hodně vzpomínám na utkání ve skupině na světovém šampionátu, kdy jsme porazili 3:2 úřadující mistry světa z Itálie. V živé paměti mám i vítězství 4:2 v Lucembursku, jímž jsme zpečetili postup na EURO. Prožil jsem v reprezentaci krásné roky a snad ještě nějaký čas vydržím," přál si.

„V dobrém vzpomínám na všechny trenéry, které jsem zažil, počínaje Galisem, přes Kociana, Weissa, Hippa, Grigu až po Kozáka. Každý mi něco dal, abych byl ještě lepší. S každým jsem zažil nějakou zajímavou etapu kariéry. Úspěšnou i neúspěšnou," vzpomínal. A přidal i zápas, jenž by nejraději vymazal z paměti: „Na zápas kvalifikace o mistrovství světa s Anglií v září 2016 zrovna v Trnavě. Prohráli jsme 0:1 a rozhodčí mě vyloučil."

O českém týmu hovořil s respektem. „Mají velmi kvalitní mužstvo, s několika hráči jsem se setkal na reprezentační úrovni, proti jiným nastupuji v turecké lize, ale pochopitelně vím i o dalších. Nesmíme se nechat zmást tím, že poslední zápasy českému týmu nevyšly. Má velkou kvalitu a příchod nového trenéra je vždycky impulzem. Čeká nás hodně těžké, emočně vypjaté, ale věřím, že férové a kvalitní utkání před vyprodaným stadiónem," uvedl Martin Škrtel.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články