Hlavní obsah

Ukrajinská média oslavují těsné vítězství nad Českem a postup

Kyjev/Praha

Ukrajinská média oslavují úterní vítězství fotbalové reprezentace 1:0 nad českým týmem v Charkově a postup do elitní skupiny Ligy národů. "Ukrajina je první tým v historii Ligy národů, který si zajistil postup do nejvyšší divize," jásá server Korrespondent.net.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Střelec ukrajinského gólu Ruslan Malinovskij slaví se spoluhráčem Jevhenem Konopljankou.

Článek
Fotogalerie

Připustil, že vítězství nad Českem bylo "minimální", rozhodl o něm jediný gól Ruslana Malinovského. V druhém poločase pak domácí hráči přenechali iniciativu soupeři a vsadili na protiútoky, nedokázali je však završit dalším gólem. Češi sice ohrožovali ukrajinskou branku výlučně zdálky, ale poměrně nebezpečně.

"Ukrajinský tým po vítězství nad Českem získal devět bodů z tří zápasů a kolo před ukončením turnaje se stal vítězem skupiny. V příštím ročníku Ligy národů bude Ukrajina hrát ve skupině A s nejsilnějšími týmy Evropy. Kromě toho žlutomodří v případě neúspěchu v kvalifikaci mistrovství Evropy 2020 budou moci zabojovat o postup i přes play off v turnaji Ligy národů," napsal list Ukrajinska pravda.

Pavelkova střela zaujala

Hra ukrajinského mužstva byla podle deníku bohatá na šance, které ale vyústily v jediný gól. "Už v úvodní čtvrthodince souboje mohl Roman Jaremčuk dvakrát skórovat, ale jeho hlavičky z centrů Evgena Konopljanky šly mimo branku," konstatoval autor. "U soupeře je záhodno si povšimnout střely Davida Pavelky ze střední vzdálenosti, kterou zneškodnil Pjatov," dodal deník.

"Hosté se v prvním poločase rozhodli předvést Charkovu, že jsou naladěni na vítězství. Vydrovu střelu z dálky ale zneškodnil Pjatov a ani Janktův výpad nečinil brankáři problém," napsala na svém webu televize 112. "Ukrajinští záložníci sice dobře drželi míč, ale dlouho se nikdo nedokázal dostat ke Konopljankovým centrům do pokutového území. V závěru poločasu se Ruslanu Malinovskému zachtělo zastřílet si z dálky: první pokus byl trošku nepřesný, ale druhý zajistil výsledek," dodala stanice.

I v druhém poločase měli Ukrajinci podle ní převahu, avšak koncentrovaná hra Čechů nepustila domácí celek do vážnější šance. "Časem se Češi zmocnili míče a tísnili Ševčenkův tým před vlastní brankou. Ale i v případě, že se hostům podařilo vystřelit, Pjatov zasahoval bezchybně," konstatoval server 112.ua.

Ukrajinu ještě čeká v listopadu závěrečný zápas ve skupině se Slovenskem, ale ten podle serveru Korrespondent už nemá v turnaji žádný význam.

Reklama