Hlavní obsah

Česko - Slovensko 1:0Schickova mazácká trefa pojistila Čechům druhou divizi

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Schick 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Stejně jako před měsícem v Trnavě skalpoval Patrik Schick Slováky i v Praze a mazáckým lobem je poslal v Lize národů do třetí divize. Reprezentace někdejších federálních souputníků přitom začala zápas o přežití lépe a pětadvacet minut měla navrch, jenže po inkasované brance už se nesebrala, natož aby otočila skóre. Český celek tak vyhrál již třetí ze čtyř zápasů pod vedením nového kouče Šilhavého, druhou divizi zachránil a tím si zajistil i slibnější pozici pro prosincové losování kvalifikace o EURO 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick (vpravo) střílí gól v utkání Ligy národů se Slovenskem. Obránce Milan Škriniar už zasáhnout nestačil.

Článek
Fotogalerie

Chtěli jsme vyhrát víc než Slováci, řekl trenér Jaroslav Šilhavý

Klobouk dolů před fanoušky, že v tomto počasí přišli. Patří jim velký dík, řekl David Pavelka

Další krůček ve sbírání sebevědomí, řekl kapitán Bořek Dočkal

To gesto stálo za to vidět.

Vítězné, triumfální, přinášející trenérovi Šilhavému obrovskou úlevu. Jeho svěřencům také, o fanoušcích v ochozech v Edenu nemluvě.

Schick marně stíhaný Škriniarem se tváří v tvář Dúbravkovi zachoval jako zkušený rutinér, mazácky ho přeloboval a český tým v klíčové partii Ligy národů po naplnění první půlhodiny nad Slováky vedl.

Mazanost Schicka režii změnila

Přitom ještě pár minut předtím nespokojeně štrádoval reprezentační kouč svým vymezeným sektorem, neboť hra jeho svěřenců vůbec neodpovídala tomu, co jim do předzápasové partitury vepsal.

V obraně to párkrát povážlivě zaskřípalo, takže Hamšíkovi se dvakrát nabídla možnost procvičit Vaclíka, tvůrce hry Dočkal byl až příliš odříznutý, takže se k míčům nedostával, ofenziva v podání Čechů tudíž po dlouhých dvacet minut tudíž nulová.

To proto, že Slováci začali aktivněji, od prvních minut vysunuli presink až na polovinu českého týmu, důrazně napadali Šilhavého svěřence, nenechali je rozehrávat, natož pak hrát.

Samo sebou že měli navrch. Pochopitelně že si vynutili převahu. Logicky byli po celých úvodních pětadvacet minut nebezpečnější.

Až Janktova chytrá přihrávka za slovenské obránce a Schickova mazanost průběh a režii střetnutí změnila.

Po inkasovaném úderu evidentně zaskočení Slováci vyklidili hřiště a rázem zapomněli na fotbal, s nímž vyrukovali.

Pavelkův pokus míjející jen těsně bránu je mohl dorazit. Rána Dočkala tři minuty před přestávkou, kterou Dúbravka vytáhl jen konečky prstů, rovněž.

Hapalovy rošády nepomohly

Ani v nástupu do druhé půle se český celek nedočkal zúročení zvýšené aktivity, takže po hodině hry kouč Slováků Hapal zákonitě zareagoval nasazením Dudy a Maka a tudíž posílením ofenzivy.

Hosté znovu přebírali aktivitu, měli míč pod kontrolou, začali český tým přehrávat a tlačit se k Vaclíkově bráně, jenže ani rošády v sestavě jim nepomohly. Obezřetně a koncentrovaně si počínající Šilhavého svěřenci je totiž do vyložené šance nepustili, ba ani pořádně vystřelit jim až na nepřesný pokus Dudy nedovolili, takže slovenské snažení se rozplynulo do vytracena.

Zato český tým mohl oslavovat. Výhru, setrvání ve druhé divizi, výhodnější pozici pro prosincový los. Narůstající sebevědomí a pochopitelně i vylepšenou reputaci také.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů v Praze:
ČR - Slovensko 1:0 (1:0)
Branka: 32. Schick. Rozhodčí: Hernandez - Sobrino, Cabanero - De Burgos, Munuera Montero (všichni Šp.). ŽK: Pavelka, Dočkal - Škrtel, Škriniar. Diváci: 16 623.
ČR: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Pavelka - Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Jankto (76. Krejčí) - Schick (81. Doležal). Trenér: Šilhavý.
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Greguš (58. Duda) - Rusnák (58. Mak), Bero, Hamšík, Stoch - Zrelák (79. Nemec). Trenér: Hapal.

Skupina 1

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Ukrajina 4 5 : 5 9
2 Česko 4 4 : 4 6
3 Slovensko 4 5 : 5 3

Skupina 2

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švédsko 4 5 : 3 7
2 Rusko 4 4 : 3 7
3 Turecko 4 4 : 7 3

Skupina 3

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bosna a Hercegovina 4 5 : 1 10
2 Rakousko 4 3 : 2 7
3 Severní Irsko 4 2 : 7 0

Skupina 4

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Dánsko 4 4 : 1 8
2 Wales 4 6 : 5 6
3 Irsko 4 1 : 5 2

Reklama