Hlavní obsah

Šok pro reprezentaci: Souček a Schick v karanténě, Kolář se vrací do klubu. Co bude s Masopustem?

Aktualizováno

Obrovská nepříjemnost pro českou fotbalovou reprezentaci. V pátečním duelu Ligy národů na půdě Slovenska se bude muset obejít bez klíčových opor. Záložníka Tomáše Součka a útočníka Patrika Schicka, kteří přišli do styku s pozitivně testovanou osobou z realizačního týmu, z preventivních důvodů musejí do karantény! Do Bratislavy navíc neodjede ani brankář Slavie Ondřej Kolář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick musí do karantény.

Článek

„Na základě rozhodnutí příslušné hygienické stanice byli do karantény umístěni dva hráči A-týmu, kteří mají negativní testy, ale přišli do blízkého kontaktu s pozitivně testovanou osobou. Konkrétně jde o Tomáše Součka a Patrika Schicka, kteří s týmem na Slovensko neodcestují. Vedení reprezentace se zároveň rozhodlo vyhovět žádosti SK Slavie Praha a do Bratislavy z preventivních důvodů neodcestuje ani brankář Ondřej Kolář," uvedl mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman.

Program národního mužstva ve středu nabourala informace ohledně pozitivního testu u jedné osoby z realizačního týmu. Ostatní členové výpravy měli sice negativní výsledky, nicméně byl zrušen středeční plánovaný odlet na Slovensko. Do Bratislavy se Češi přesunou až dnes, nicméně už bez dvou klíčových opor.

Vedení FAČR včera také jednalo se zástupci českých pohárových zástupců Slavie, Sparty a Plzně, jejichž hráči tvoří podstatnou část národního týmu. Jednání vyvolala zpráva šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, který ve středu na Twitteru uvedl, že vzhledem k pozitivnímu testu jedné osoby v reprezentaci zvažuje stažení všech hráčů Slavie, kterou čeká play off Ligy mistrů. K tomuto scénáři nedošlo.

"Společně jsme se shodli na tom, že zájem všech stran je stejný. Tedy ochrana zdraví hráčů a členů realizačního týmu. Výsledkem jednání je tak ještě další zpřísnění hygienických opatření na reprezentačním srazu. Mimo jiné rozdělení hráčů do jednotlivých skupin, z nichž jedna, vzhledem k velkému počtu slávistů, bude složena ryze z hráčů Slavie. Na základě dohody s epidemiology se navíc celá výprava v rámci prevence přesune do Bratislavy pozemní cestou," řekl Jurman.

Podle slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka budou mezi zpřísněnými hygienickými opatřeními další mimořádné testy přímo v den zápasu v pátek v Bratislavě.

„Jestliže by byl další nakažený, slávisté se vrací do klubu," napsal na svém účtu Tvrdík a dokonce informoval, že doma zůstane kromě brankáře Ondřeje Koláře i Lukáš Masopust.

Vedení národního týmu však ústy svého mluvčího Petra Šedivého zatím odmítlo tuto informaci komentovat.

Obavám Slavie z šíření koronavirové nákazy se není co divit. Vždyť český mistr se chystá na play off Champions League a touží po opětovném postupu do základní skupiny, čímž by si přišel na velké peníze. Ve hře je kolem miliardy korun...

V Edenu jsou proto zavedena ta nejpřísnější hygienická opatření, hráči žijí de facto ve svém vlastním světě, klubové vedení ani manažeři s nimi nesmí přijít do styku, aby se eliminovalo riziko nákazy koronavirem. Už za tři týdny totiž  hrají Pražané první zápas s postupujícím týmem z dvojice potenciálních soupeřů tvořených dánským Midtjyllandem nebo švýcarským Young Boys Bern a v reprezentaci, kde se potvrdila nákaza covidem-19 u jednoho z členů širšího realizačního týmu, mají momentálně šest hráčů.

Pokud se neobjeví další mimořádná komplikace, čeští fotbalisté vstoupí zítřejším duelem na Slovensku do Ligy národů. Poté se přesunou do Olomouce, kde v pondělí vyzvou Skotsko.

Reklama