Hlavní obsah

Dokážou hodit všechny komplikace za hlavu? Jiná cesta není, ví Čelůstka

Haifa

Akce fotbalové reprezentace nabývají čím dál bizarnější podoby. Nedělní duel Ligy národů v Izraeli je další svéráznou kapitolou. Kvůli koronaviru v týmu vypadlo několik fotbalistů, v sobotu bylo v dějišti utkání k dispozici jen devět lidí a druhá polovina z 18 hráčů vyrazila do Haify až v neděli ráno menším letadlem z Kypru. „Hodit věci kolem koronaviru stranou, podat dobrý výkon a odjíždět s vítězstvím,“ radí obránce Ondřej Čelůstka recept, jak se s nepřízní osudu vypořádat.

Jak Jaroslav Šilhavý připravuje v Izraeli tým na zápas, když má k dispozici jen zlomek hráčů? Video: FAČR

 
Článek

Těšil se na své první mistrovství Evropy v kariéře. Jenže EURO 2020 bylo o rok odloženo. Podle zkušeného obránce posunutí šampionátu o rok české reprezentaci nepomohlo.

„Zdraví je přednější a všem opatřením rozumím, že jsou nutná, ale stejně se mi o tom těžko mluví. Když se na náš tým podívám, tak jednotliví hráči byli ve formě, byli jsme dobře poskládaní, do toho podzimní euforie," vypočítával Ondřej Čelůstka během jarní nucené pauzy.

„Doufám, že se nic mimořádného nestane a za rok na EURO opravdu pojedu. Prostě musíme vydržet ještě rok, což je ve fotbale dlouhá doba. Může se stát spousta věcí včetně zranění. Ale buďme optimisti a věřme, že bude všechno v pořádku a že co nejvíc z nás bude ve formě," přál si ještě.

Čeká je nepříjemný soupeř

Na jeho obavy došlo, i když jinak, než si představoval. Mezistátní soutěže sice běží pandemii navzdory, často však v nevídaných podmínkách.

Zářijový duel se Skotskem musel odehrát narychlo sestavený rezervní tým poté, co bylo původní mužstvo po vítězství na Slovensku rozpuštěno...

Tentokrát se Češi naladili vítězstvím na Kypru, duelu v Izraeli však předcházejí další zásadní problémy.

Obránce Sparty je rád, že se na rozdíl od zářijového srazu nemusel kvůli koronaviru povolávat nový tým. I když před středečním duelem ve Skotsku taková eventualita znovu hrozí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka během děkovačky s fanoušky po utkání Ligy národů, Slovensko - Česká republika, hrané 13. října 2018 na stadionu Antona Malatinského v Trnavě.

„Přiletěli jsme v daném složení na Kypr, takže by byla velká škoda, kdybychom o kluky, kteří tam zůstali, přišli. Těší nás, že sobotní testy dopadly dobře a mohou se v neděli připojit. Odteď se maximálně soustředíme, abychom byli v utkání úspěšní. Abychom věci kolem koronaviru hodili na stranu, podali dobrý výkon a odjížděli odsud s vítězným výsledkem," uvedl Čelůstka před sobotním tréninkem v miniaturním počtu.

Není snadné dát všechny komplikace bokem a soustředit se výhradně na protivníka.

„Čeká nás nepříjemný soupeř, velmi běhavý, pohyblivý, velice dobrý do ofenzivy. Takže je potřeba nenechat je hrát, být u nich natěsno. Když Izraelci vycítí, že mají prostor, jsou velmi nepříjemní a umějí zatápět obraně. Budeme se snažit od začátku podat koncentrovaný výkon," slibuje Čelůstka.

Národní tým mimo jiné přišel také o jeho sparťanské spoluhráče Dočkala a Hložka.

Reklama

Související témata: