Hlavní obsah

Fotbalisté splnili proti Kypru povinnost, nic víc

Tomáš FlieglSport.cz

Jen povinný zisk tří bodů může těšit trenéra fotbalové reprezentace Karla Brücknera po středeční výhře 1:0 nad Kyprem. Jeho svěřenci znovu nepřesvědčili, přestože oproti sobotnímu propadáku s Německem si vytvořili více šancí. Ty ale zahazovali a s jedním z outsiderů skupiny se museli o výsledek obávat až do posledních chvil. Jediný gól zápasu vstřelil střídající Radoslav Kováč, který přitom na hřišti pobyl necelou čtvrthodinu. Pak musel i on pro zranění střídat.

Článek

Trenér Brückner udělal v základní jedenáctce dvě změny oproti utkání s Německem - místo Jiránka nastoupil na stoperu Zdeněk Grygera, ve středové řadě nahradil David Jarolím Libora Sionka. Hráč Glasgow Rangers zůstal jen na tribuně, stejně jako útočník Stanislav Vlček a brankář Jaromír Blažek.

Domácí začali podle očekávání aktivněji, což jim soupeř svoji pasivitou umožnil. Chyběla ale přesná přihrávka nebo lepší výběr prostoru. O pozdvižení se postaral v úvodu dvakrát Milan Baroš, nejprve po jeho akci musel být ošetřován hostující gólman Giorgallidi, v 8. minutě se srazil v nadějné pozici s Janem Polákem. Náhradní brankář hostí se vytáhl v 10. minutě, kdy robinzonádou vyrazil přímý volný kop Jankulovského.

Už ve 12. minutě skončil zápas po zranění pro Grygeru, jehož vystřídal Radoslav Kováč. Za okamžik se po pěkném průniku Jankulovského tlačil do zakončení Koller, v posledním okamžiku odhlavičkoval Charalampidis. Míč skončil těsně vedle branky Kypru. Otevřít skóre mohl v 18. minutě Baroš, po brejku nedokázal obejít gólmana Giorgallidiho. Odražený míč se dostal k Jarolímovi, ten ale trefil jen před sebou stojícího beka.

Gólu se domácí fanoušci dočkali ve 20. minutě. Střídající Radoslav Kováč hlavičkoval po rohu, Jan Koller ve snaze tečovat zmátl pohybem klečícího brankáře Giorgallidiho a míč prošel za brankovou čáru. Srovnat mohl z protiútoku kapitán Okkas po nedůslednosti Kováče s Rozehnalem. Obránce moskevského Spartaku si zahrál jen šestnáct minut, pak jej po zranění musel vystřídat Martin Jiránek.

Český tým oproti sobotě aktivněji napadal, Kypřanům ale chyběla německá jistota v rozehrávce. Po jedné z chyb v kombinaci hostí Koller uvolnil Baroše, který ale znovu zklamal a osamocený z patnácti metrů přestřelil. Další šanci nevyužil za okamžik Galásek, v závěru poločasu pokus Kollera lapil znovu Giorgallidi.

Baroš neuspěl ani napotřetí

První šanci druhého poločasu měl znovu Baroš, tísněný obráncem hlavou do sítě nezamířil. Po hodině se prokličkoval až do zakončení Rosický, i on zamířil vysoko nad. Horko bylo ale i před brankou Petra Čecha. Po nedůrazném zákroku Jiránka se k míči dostal Aloneftis a za jeho střelou se domácí brankář vrhal marně. Naštěstí pro něj skončila těsně vedle levé tyče.

V 71. minutě se česká obrana jen zúčastnila centru Aloneftise, stejně jako vzápětí průniku nejlepšího hráče Kypru Okkase. Ten svoji kličkovanou zakončil dloubákem nad domácí branku. Nespokojení diváci vzápětí dali najevo hlasitým pískotem svůj názor na hru české obrany. Pískot vyprovázel i čtvrt hodiny před koncem na lavičku Baroše, místo kterého přišel do hry Jaroslav Plašil. Kouč Brückner tak vyztužil středovou řadu a na hrotu zůstal osamocený Koller.

Češi se soustředili na bránění hubeného náskoku a diváci museli protrpět zbývající čtvrthodinku strachem z vyrovnání. To měl na noze znovu kapitán Okkas, ale ve vyložené pozici zklamal. Kypru se tedy ani na čtvrtý pokus nepovedlo v České republice vstřelit gól, přestože kvalitních šancí měl několik. S výhrou 1:0 ale můžou být favorizovaní domácí těžko spokojení. Kvalifikace ME 2008 pro českou reprezentaci pokračuje 2. června ve Walesu.

Česká republika - Kypr 1:0 (1:0)
Branka: 21. Kováč. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgeč (všichni Chorv.). ŽK: Okkas, Ilia, Makridis (všichni Kypr). Diváci: 9350.
ČR: P. Čech - Ujfaluši, Grygera (13. Kováč, 27. Jiránek), Rozehnal, Jankulovski - Jarolím, Galásek, Rosický, Polák - Koller, Baroš (76. Plašil). Trenér: Brückner.
Kypr: Jorgalidis - Teodotu, Christu, Lambru, Elia (75. Charalambous) - Charalambidis (74. Krassas), Satsias, Makridis, Aloneftis - Jasemakis (71. Hailis), Okkas. Trenér: Anastasiadis.

Reklama

Související témata: