Hlavní obsah

Jankulovski přiblížil Česku evropský šampionát

PRAHA

Čeští fotbalisté klíčový duel podzimu zvládli! Ve středu na Letné porazili v nervózním utkání Irsko 1:0 a k jistotě postupu na mistrovství Evropy 2008 jim stačí ve zbývajících třech utkáních jednou vyhrát. Vítězný gól vstřelil už v 15. minutě Marek Jankulovski, Irové hráli od 61. minuty bez vyloučeného Hunta.

Článek

Trenér Brückner podle očekávání poslal do hry pětičlennou zálohu a jediného útočníka - uzdraveného Milana Baroše. Ten se také hned v prvním útoku po vysunutí Plašilem hrnul před gólmana Irů Givena. Otázku, kdo se bude snažit útočit, zodpověděli domácí rychle. Pětičlenná záloha přehrávala soupeře a Irové se jen těžko bránili nájezdům domácích. Ve 13. minutě střílel z úhlu nebezpečně Sionko, Given tečoval míč na roh.

Tlak Česka přinesl vedoucí branku. Marek Jankulovski si přiťukl s Plašilem, kličkou obešel posledního beka a podél bezmocného Givena otevřel skóre. O čtyři minuty později už mohl být náskok dvoubrankový. Rychlou akci založil Rosický, Jankulovski prudce centroval a Sionko z těžké pozice střílel těsně mimo.

Irové hrozili jen po chybách soupeře. Kováčovo ukopnutí vyřešil Petr Čech, Rosického špatnou přihrávku zhatila ruka unikajícího Carsleyho. Ve 38. minutě bouřlivý pískot přivítal střídajícího Stephena Hunta, který loni v říjnu zranil gólmana Čecha. V závěru poločasu Irové přidali a Doyle mohl po špatně zahraném ofsajd-systému vyrovnat. Trefil jen levou tyč české branky. Těsně před přestávkou dostal žlutou kartu Polák a v příštím kvalifikačním utkání v Německu bude chybět.

Baroš mohl zvýšit

Do druhé půle poslal Brückner místo zraněného Galáska Sivoka a hned z první akce mohl skórovat Baroš. Nevyužil ale podklouznutí soupeře a místo přihrávky na volného Poláka vypálil mimo. Neuspěl ani Rosický v 57. minutě, bravurním zákrokem jej vychytal Given. O čtyři minuty později neudržel nervy Hunt a po sestřelení Poláka dostal červenou kartu. Nenáviděného záložníka do kabin vyprovodil bouřlivý pískot. Na hřišti přibylo nervozity a tvrdých osobních soubojů.

Do konce kvalifikace zbývají sehrát zápasy:
Kypr - Wales, Irsko - Německo, Slovensko - San Marino (13. října), Německo - Česko, Irsko - Kypr, San Marino - Wales (17. října), Česko - Slovensko, Německo - Kypr, Wales - Irsko (17. listopad), Kypr - Česko, Německo - Wales, San Marino - Slovensko (21. listopadu).

Irové se snažili, byli aktivní, ale ohrozit domácí branku se jim nedařilo. Až v 70. minutě neodpískal nepřesný řecký rozhodčí Vassaras faul na vybíhajícího Čecha a z brankové čáry musel střelu McShanea vykopávat Rozehnal. Sudí dal v nastavení žlutou kartu Jankulovskému, který tak v Německu také nemůže nastoupit.

Skóre se už nezměnilo a čeští fotbalisté se mohli začít radovat. Důležité tři body jim přiblížily postup na kontinentální šampionát, který se bude konat příští rok v Rakousku a Švýcarsku. K jistotě jim stačí jediná výhra ve zbývajících třech utkáních.

Velšané vyhráli díky kanonýrovi Bellamymu na Slovensku 5:2 a definitivně tak zavřeli soupeři dveře k postupu na mistrovství Evropy. V dalším středečním utkání porazil Kypr San Marino 3:0. Kvalifikace evropského šampionátu pokračuje 13. října, čeští fotbalisté mají volno. Představí se o čtyři dny později v Německu.

Česko - Irsko 1:0 (1:0)
Branka: 15. Jankulovski. Rozhodčí: Vassaras - Saraidaris, Gennaios (všichni Řec.). ŽK: Polák, Ujfaluši, Jankulovski, Sivok - Kelly, McShane, Keane, Long. ČK. 61. Hunt. Diváci: 16 648.
ČR: Čech - Ujfaluši, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Sionko (75. Vlček), Rosický, Galásek (46. Sivok), Polák, Plašil - Baroš (90. Jarolím). Trenér: Brückner.
Irsko: Given - O'Shea (38. Hunt), Dunne, McShane, Kelly - McGeady (62. Long), Reid, Carsley (82. Keogh), Kilbane - Doyle, Keane. Trenér: Staunton.

Reklama

Související témata: