Hlavní obsah

Trenér Löw vede hráče k tomu, aby se sami hodnotili

BERLÍN

Jako trenér prý vyzrál a dokáže nacházet pohotová řešení během utkání. Kouč německé fotbalové reprezentace Joachim Löw to o sobě prohlásil v rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung před utkáním s Českem a rovněž odhalil podrobnosti o své práci. K ní mimo jiné neodmyslitelně patří zapisování podrobných hodnocení a sebehodnocení každého hráče do speciálních "manuálů" a pravidelná utajená setkání členů realizačního týmu.

Článek

"Když se rozpomenu na své začátky, pozoruji, že jsem dál, jsem vyzrálejší," zhodnotil Löw vývoj, který prodělal za dobu působení u německé reprezentace jako asistent Jürgena Klinsmanna a nakonec jako hlavní kouč. "Dnes jsem schopen nacházet rychlá řešení, při samotné hře nebo po porážce. Dokážu lépe číst hru a lépe rozeznávat souvislosti," dodal trenér, který se před časem vyznal z obdivu i k českému kolegovi Karlu Brücknerovi.

Mužstvo převzal loni v létě s vizitkou bronzového týmu z mistrovství světa. Trenér Klinsmann odešel a přestože se hovořilo o mnoha kandidátech zvučných jmen, nakonec zbyl jen asistent Löw. Mnozí to považovali za provizorní řešení, ale sedmačtyřicetiletý kouč přesvědčil o svých kvalitách. Teď pro něj má svaz připravené prodloužení smlouvy nejméně do roku 2010, kdy se bude hrát světový šampionát v Jihoafrické republice.

O hráčích hovoří jako o "firmách"

Löw v rozhovoru naznačil, že jeho tým ještě má co zlepšovat, pokud se chce rovnat finalistům loňského mistrovství. "Itálie se na turnajích vždycky vynoří jakoby z ničeho, Francouzi mají Ribéryho, Trezegueta, Henryho nebo Maloudu, neuvěřitelně dobře připravené hráče. Abychom poráželi takové týmy, musí se ledacos dělat lépe, individuálně i v mužstvu," konstatoval trenér, jenž o elitních hráčích hovoří jako o "firmách", které musí mít pro svou kariéru připravený plán a od něj odvozovat každodenní práci.

"K tomu patří mít vhodné spolupracovníky. Člověk potřebuje i někoho, kdo před něj postaví zrcadlo. Nemůže se obklopovat jen kývaly," řekl úspěšný trenér, který dokázal německý tým dovést na závěrečný turnaj s předstihem.

Zadání úkolů a "studijní cíle" pro jednotlivé hráče zapisují Löw a jeho asistenti do zvláštních notesů a dnes už nezbytným doplňkem je i videotechnika. Pro každého hráče tým vyrábí speciální DVD. "Na nich jsou sestříhány sekvence z reprezentačních utkání, zhruba v délce osm minut. Každému hráči se tak předvádí jedna dvě chyby, které vnímáme jako ústřední slabinu toho kterého hráče," prozradil trenér.

Každý hráč si do záznamníků může zapisovat i vlastní poznámky. "Kolik tréninků navíc jsem si tento týden naložil, jak jsem se při tom cítil. Vidím pokroky?" uvedl Löw příklady.

Je třeba plnit cíle!

Během čtvrt roku by se měli hráči podrobit kondičním testům a novému vyhodnocení poznatků z utkání. "Může se stát, že pak řekneme: Chtěli jsme od tebe větší přesnost, vidět nízké centry k bližší tyči, ale nevidíme ani jediný. Vytyčený cíl nesplněn!" řekl kouč.

Zcela nově prý realizační tým zavedl společná sezení na utajeném místě. Löw a jeho pomocníci Hans Flick, Andreas Köpke a Urs Siegenthaler si pronajmou zasedací sál někde v Německu, kde se zavřou na dva dny a analyzují, zda byly cíle stanovené pro jednotlivé reprezentační zápasy splněny. Löw vysvětlil i důvod utajení. "Prostě nebýt rušen. A žádné telefonáty, prosím!"

Reklama

Související témata: