Hlavní obsah

Češi oslavili postup na ME výhrou nad Slováky

PRAHA

Čeští fotbalisté jsou krok od vítězství v kvalifikační skupině D bojů o mistrovství Evropy 2008. Po sobotní výhře nad Slovenskem 3:1 stačí svěřencům Karla Brücknera vyhrát ve středu na Kypru. Domácí v Praze poslal do vedení Zdeněk Grygera, po přestávce zvýšil Marek Kulič. Slováci snížili po vlastním gólu Michala Kadlece, ale drama odmítl kapitán Tomáš Rosický. Kvalifikaci Češi uzavřou ve středu v Nikósii s domácím Kyprem.

Článek

Trenér Brückner poslal do hry nejsilnější možnou sestavu, na hrotu se znovu setkali Koller s Barošem. Za nepříjemného deště nebyla Axa aréna zdaleka vyprodaná, jak se očekávalo. Svoji roli sehrál patrně i fakt, že o postupujících na mistrovství Evropy bylo před duelem již rozhodnuto.

Oba týmy se od úvodního hvizdu snažily o ofenzívu a aktivnější byli domácí. Nejprve nezužitkoval Rosického přihrávku Koller, ale za okamžik si narazil míč Zdeněk Grygera s druhým krajním bekem Pospěchem a křížnou střelou překonal Čontofalského. V 19. minutě vypustil Baroš vrácení se a Mintál z dobré pozice střílel těsně vedle branky Blažka, který nastoupil místo zraněného Petra Čecha. Na druhé straně chybné vyběhnutí Čontofalského nepotrestal Koller, který minul odkrytou slovenskou branku.

Po půlhodině mohl přidat po pěkné kombinační akci druhý gól Plašil, v posledním okamžiku mu pod nohy skočil Michalík a srazil míč na roh. Stejně se vedlo Štrbovi před Barošem.

Trenér Brückner byl v prvním poločase nespokojený s defenzivou střelce gólu Grygery, kterého několikrát hlasitě usměrňoval. Obránce Juventusu, který si znovu natáhl sval, do druhého poločasu nahradil debutant Michal Kadlec. Češi se opět snažili útočit a po patičce Kollera trefil spojnici slovenské branky aktivní Pospěch.

Slováci po přestávce již nebyli nebezpeční a domácí se příliš před Čontofalského nehrnuli. Stačilo jim kombinovat na útočné polovině. Několikrát si slovenští obránci vyšlápli na Kollera, který jejich ataky těžko nesl. V 77. minutě přistrčil střídající Marek Kulič obránce Marka Čecha, ten se srazil s vyběhlým Čontofalským a pro útočníka Sparty nebyl problém uklidit míč do prázdné branky.

Za okamžik ale Slováci snížili ukázkovým vlastencem Michala Kadlece, který nešťastně přeloboval vyběhlého Blažka. Drama odmítl kapitán Tomáš Rosický, který volejem pečetil na konečných 3:1. Bezprostředně po závěrečném hvizdu stadión potemněl a na oslavu postupu fanoušci sledovali ohňostroj, nad hlavami hráčů se ocitl trenér Karel Brückner.

Kvalifikační cyklus uzavřou Češi ve středu na Kypru, který v prvním vzájemném utkání porazili v Liberci 1:0. Pokud získají tři body, budou mít jistotu vítězství ve skupině.

Česko - Slovensko 3:1 (1:0)
Branky: 14. Grygera, 77. Kulič, 83. Rosický - 80. Kadlec vlastní. Rozhodčí: Asumaa - Koskela, Kotinurmi (všichni Fin.). ŽK: Štrba, Sapara, Čech (všichni Slovensko). Diváci: 15 651.
ČR: Blažek - Pospěch, Kováč, Rozehnal, Grygera (46. Kadlec) - Plašil, Rosický, Galásek, Polák (86. Matějovský) - Baroš (70. Kulič), Koller. Trenér: Brückner.
Slovensko: Čontofalský - Krajčík, Škrtel, Michalík, Čech - Kisel (86. Halenár), Kozák, Sapara, Štrba, Hamšík (59. Hološko) - Mintál (62. Šesták). Trenér: Kocian.

Reklama

Související témata: