Hlavní obsah

Nový kapitán spoluhráče pochválil

PRAHA

Poprvé vedl reprezentaci od začátku zápasu Tomáš Rosický jako kapitán. A premiéra dopadla na jedničku, i když to byly nervy do posledních chvil. "Musím tým pochválit, každý se pro mužstvo vydal ze všech sil. To je cesta, kterou musíme jít dál," řekl záložník Arsenalu, jeden z nejlepších hráčů, kteří v sobotu proti Walesu byli na trávníku.

Článek

"Zápas pro mě byl jiný jen v tom, že jsem navlékl pásku, ale nějak zvlášť nervózní jsem nebyl," popisoval své rozpoložení kapitánské premiéry. "Cítil jsem jistou výjimečnost. Když jsem vedl mužstvo na trávník, byl to krásný pocit," řekl Rosický, který měl k mužstvu během srazu krátkou řeč ještě v Praze. "Její obsah bych si rád nechal pro sebe, ale žádné dlouhé proslovy to nebyly."

Po zápase uznal, že tři body mají obrovskou cenu. "Ukázali jsme, že pořád žijeme. Byl to moc těžký zápas, v určitých fázích se hrálo nahoru, dolů. Jako v Anglii. Soupeři to určitě sedělo víc a někdy nebylo dobře, že jsme se tím nechali strhnout. Síly pak trochu ubývaly," tvrdil.

Wales jako takový ho příliš nepřekvapil. "Říkal jsem, že Bellamy, Giggs a Davies jsou tři nejlepší hráči, což se potvrdilo. Ukázali svou sílu. Hlavně Bellamy nás svou rychlostí hodně zlobil. Ale důležité je, že jsme vítězství strhli na svou stranu."

Měl radost, že trenérovi vyšlo střídání a Lafata se blýskl dvěma góly. "O to je to pro Davida hezčí. Něco takového, že se dvakrát trefí, nenapadlo při jeho vstupu do hry nejen mne, ale asi ani jeho. Prostě fantazie. Ale před ním hrál moc dobře i Marek Kulič. Svou rychlostí a důrazem na soupeře hodně platil. Dobře se mi s ním hraje, dávám mu to do běhu jako Barošovi," chválil Rosický.

Gólu se nedočkal

V první půli po narážečce s Kollerem proletěl do šestnáctky soupeře, ale jeho střela gólem neskončila. "Tohle je s Honzou naše, takové narážečky. Neměl jsem čas lépe zakončit, protože mě dva obránci sevřeli. Byl jsem rád, že se mi povedlo alespoň vystřelit," popsal svoji šanci. Výborných momentů a střeleckých pokusů měl v utkání hodně.

Rosický neztrácel víru ani po vyrovnávací vlastní brance. "Viděl jsem, že to tam je ošemetné, ale říkal jsem si, že je tam Jiránek... A on to fláknul do branky! To se stane. Běžel jsem pro míč, abychom rychle rozehráli. Ani jsem nemusel kluky nijak moc burcovat. Na všech bylo znát, že jsou odhodlaní v tom krátkém čase udělat maximum pro otočení výsledku. Žádné svěšené hlavy," liboval si kapitán s tím, že mužstvo v těch chvílích ukázalo velkou vnitřní sílu.

Před středečním zápasem na Slovensku zůstává na zemi, výhra našeho soupeře nad Kyprem 6:1 ho nechává celkem v klidu. "Důležitější je pro mě naše hra, soustředíme se na sebe a oni jisté také vezmou zápas s námi jinak než s Kyprem. Musíme se na ten zápas co nejlíp připravit. Bude to pro oba týmy velké derby," dodal Tomáš Rosický.

Reklama

Související témata: