Hlavní obsah

Galis si přeje zápas, na který se bude dlouho vzpomínat

BRATISLAVA

Středeční kvalifikační duel slovenských a českých fotbalistů v Bratislavě by měl být zápasem, na který se bude dlouho vzpomínat. Takové přání vyslovil trenér slovenského týmu Dušan Galis na tiskové konferenci v dějišti utkání. Žádné emoce podle něj ale zápas nebudou provázet; sejdou se staří přátelé, kteří mohou vzpomínat na společné federální časy.

Článek

Ve středu večer se bude odehrávat na Tehelném poli fotbalová bitva, kterou bude sledovat celá Evropa. Český výběr je už dlouhodobě v popředí světového žebříčku federace FIFA, Slovensko má nejsilnější tým své nedlouhé historie. "Smát se bude asi jenom jeden, ale mám přání, aby se na zápas vzpomínalo v dobrém. Aby diváci i hráči dokázali, že jsme fotbalově vyspělé země," prohlásil Galis.

Na žádné emoce prý nebude čas. "Ano, je to samozřejmě díky našim kontaktům výjimečný zápas, ale významem je jako každý jiný v kvalifikaci," odmítl Galis, že hráči budou prožívat nebývalý tlak. "Bude plný stadion, mnoho starých přátel se sejde na pivo a na zápas půjdou společně. Ostatně i já mám na druhé straně stále mnoho přátel," připomněl kouč, který hrával federální ligu a později vedl Slovan Bratislava v ligových soubojích proti českým celkům.

Oslabeni o Witteka

Jeho svěřenci prý mají velkou příležitost dokázat, že mohou výkonnostně stále růst. "Proti nám se postaví silný a zkušený tým, v němž jsou hráči z předních evropských klubů. Ale to neznamená, že bychom nevěřili ve výhru," naznačil Galis, že on se rozhodně síly českého celku neobává.

Ani odchod Pavla Nedvěda prý tým soupeře nemusí oslabit. "V sobotu proti Walesu se ukázalo, že motivace dalších fotbalistů je silná. Ukázali velkou vůli zápas zlomit ve svůj prospěch," tvrdil Galis a připomněl, že jeho přítel Karel Brückner je odborníkem na to, jak hráče motivovat. "On je v tomto ohledu profesorem, přestože je někdy českými médii kritizován," řekl.

Jeho tým se ale podle všeho bude muset stejně jako v sobotním duelu proti Kypru obejít bez Róberta Vitteka, který stále laboruje s poraněným kolenem. "Spíše hrát nebude, na 70 procent ho budeme postrádat," řekl trenér slovenské reprezentace.

Reklama

Související témata: