Hlavní obsah

Vyřazení tria Švédů je prý důsledkem hlubších rozporů v týmu

STOCKHOLM

Vyřazení trojice fotbalistů ze švédského reprezentačního týmu krátce před středečním zápasem kvalifikace mistrovství Evropy proti Lichtenštejnsku je podle severského tisku jen vnějším odrazem hlubších rozporů v národním týmu. Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg a Christian Wilhelmsson byli v pondělí za víkendové překročení večerky odesláni z přípravy na zápas domů.

Článek

A to ačkoli podle dostupných informací nepili alkohol a nespáchali žádný další kázeňský přestupek.

Deník Svenska Dagbladet dnes konstatoval, že fotbalisté skandálem srovnali krok s hokejovými Tre Kronor. Tři švédští hokejoví reprezentanti předloni ve Stockholmu nenastoupili k zápasu proti České republice poté, co v hotelu společně strávili noc s náhodnou známou z baru, a ta je pak udala policii pro kolektivní znásilnění. Ačkoli vyšetřování bylo později zastaveno, pro švédskou reprezentaci znamenalo pořádnou mezinárodní ostudu.

Mellberg, Ibrahimovic a Wilhelmsson se však ničeho podobného nedopustili, a jejich trest proto přišel jako blesk z čistého nebe. Tedy alespoň zdánlivě, neboť Mellberg se jen o několik dnů dříve v reprezentačním týmu vzdal - evidentně nedobrovolně - kapitánské pásky ve prospěch svého velkého rivala Fredrika Ljungberga.

Roztržka neskončí jen u jednoho zmeškaného utkání

Že by jen dvouhodinové překročení času pro návrat do hotelu v Göteborgu, kde se středeční zápas uskuteční, bylo skutečným důvodem k tak razantnímu řešení, se nezdá pravděpodobné většině švédských novinářů. Při mistrovství světa v Japonsku se například právě Mellberg s Ljungbergem při tréninku poprali přímo před objektivy televizních kamer, a nikdo z nich přitom za trest domů neputoval.

List Sydsvenska Dagbladet proto spekuluje, že roztržka neskončí jen u jednoho zmeškaného utkání. Podle deníku jsou především Mellberg a Wilhelmsson odhodláni bojkotovat reprezentaci do doby, dokud ji povede nynější trenér Lars Lagerbäck. Zatímco oželet Wilhelmssona je podle komentátorů vcelku snadné, Mellberg by mohl týmu při říjnové kvalifikaci na Islandu a pak proti Španělsku hodně chybět.

Příští start je v nedohlednu

Ani Ibrahimovic nemohl podle Sydsvenska Dagbladet pochopit, proč byl vyřazen. Vše prý komentoval podivem "proč zrovna od Lagerbäcka, za nímž stál tak dlouho". Nicméně i hvězda z italské ligy prý přemýšlí o tom, že její příští start v reprezentaci je zatím v nedohlednu.

Hráči, kteří v mužstvu zbyli, ani vedení fotbalových Tre Kronor nebudou celou situaci v nejbližších dnech dále komentovat a soustředí se jen a jen na středeční zápas.

K němu Lagerbäck místo tria vyřazených fotbalistů donominoval Fredrika Berglunda, Stefana Ishizakiho a překvapivě i třiatřicetiletého Teddyho Lucice, jenž se po MS s dresem národního týmu rozloučil. "Tohle je mimořádná situace, proto jsem souhlasil," uvedl pětaosmdesátinásobný reprezentant.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články