Hlavní obsah

Brückner: Čtyři úkoly jsem bezezbytku splnili

Spokojenost vyzařovala z trenéra fotbalové reprezentace Karla Brücknera po sobotní vysoké výhře nad San Marinem. Více než o výsledku ale při pozápasovém hodnocení mluvil o tom, jakým způsobem hráči k utkání přistoupili. Srovnávat výhru 13:0 Německa se stejným soupeřem podle Brücknera nelze, protože soupeř na rozdíl od minulého kvalifikačního utkání vsadil vše na bránění.

Článek

Jak jste byl v sobotu spokojen s předvedenou hrou svých svěřenců a sedmi brankami?

Čtyři úkoly, které jsme si dali před tímto utkáním, jsme bezezbytku splnili. Dosáhli jsme povinného vítězství, výborným divákům předvedli kvalitní hru se sedmi góly, nikdo nedostal žlutou kartu a nikdo se nám před středečním duelem v Irsku nezranil. Hráči si zápas užili, bojovali až do samého závěru. Pozitiv jsem v utkání našel dost, na to proti jakému jsme hráli soupeři.

Hrálo San Marino něco jiného, než jste čekal?

Ničím nás nepřekvapilo. Podalo tu ale lepší výkon, než s Německem, od něhož doma dostalo třináct gólů. Poučili se a nehráli proti nám tak otevřeně. Soustředili se na bránění, aby nedostali víc jako šest nebo sedm gólů.

Nepřemýšlel jste o tom, že by San Marino mohlo těch branek dostat ještě víc?

Nepřemýšlel, o to v zápase tolik nešlo. Němci u nich měli méně šancí, než my, ale dali to, co my jsme neproměnili. Sanmarinský gólman v utkání s Německem udělal pět chyb, tentokrát patřil v mužstvu k nejlepším. Víc než další góly mě uspokojil poctivý přístup hráčů po celé utkání.

Poprvé od přípravného duelu před mistrovstvím světa doma s Trinidadem a Tobagem vedle sebe hráli v útoku Jan Koller s Milanem Barošem, splnili vaše očekávání?

Určitě, nejenže každý dal dva góly, ale navzájem si na ně i přihrávali. Jistě to pomohlo také jejich střeleckému sebevědomí po delší gólové odmlce. Šlo nám také o to, aby oprášili naše herní návyky a spolupráci, což se povedlo. Každý společný trénink a zápas je pro ně dobrý.

Hodně se v posledních dnech mluvilo o tom, kdo zaujme Sionkovo místo na pravém okraji středové řady v utkání s Irskem. Uspokojil vás na tomto místě Jarolím?

Hrál dobře celé utkání, ale my máme na pravou stranu více alternativ. Irsko je úplně jiný soupeř, takže zahajovací sestava v Dublinu nebude jen o pravé straně, ale o složení celého mužstva a třeba i o změně herního systému.

Nebyl tento zápas tou pravou příležitostí vyzkoušet v brance novice Marka Čecha?

Co bych na něm v tomhle utkání viděl... Sledoval jsem ho při stovkách zásahů na tréninku a ještě ho při dalších uvidím v akci. V mužstvu je určité hierarchie, nehodí se ji porušovat.

Kováč nebyl ani na lavičce...

Typologicky jsme dnes takového hráče nepotřebovali. Nehráli jsme s defenzivním štítem, ve středu si to odehrál Rosický. Máme tu sedmnáct fotbalistů do pole, použít jich můžeme deset, se střídáním třináct. Další museli zůstat na lavičce nebo na tribuně.

Poslal jste do hry Grygeru na místě stopera a Ujfaluši zůstal na pravém okraji obrany, je to definitivní změna jejich pozic v národním mužstvu?

Máme sedm kvalitních obránců, Grygera hraje stopera už delší čas v Ajaxu, stejně jako Ujfaluši pravého obránce ve Fiorentině, nabízí se to. Pro nás je dobré, že máme více alternativ i vzhledem k univerzálnosti obou jmenovaných a Jiránka.

Reklama

Související témata: