Hlavní obsah

Ve Švýcarsku mají na chuligány připraveny i protiatomové bunkry

VÍDEŇ/BERN

Na 17 000 policistů, významná účast armády, vrtulníky i bezpilotní letouny s kamerami, mimořádné záchytné stanice, ale i cely pro násilné fanoušky v podzemních protiatomových krytech civilní obrany - to vše připravují švýcarské bezpečnostní orgány pro nadcházející fotbalové Euro 2008.

Článek

Experti sice celkově hodnotí zápasy blížícího se šampionátu ve Švýcarsku z bezpečnostního hlediska jako méně rizikové než ty, které se budou hrát v sousedním Rakousku, přesto se ale i Švýcarsko velmi důkladně připravuje na zvládnutí šampionátu nejen po sportovní, ale i po bezpečnostní stránce.

Pocitem bezproblémovosti hodně otřásly rozsáhlé výtržnosti, které se odehrály na začátku května po ligových zápasech v Bernu a v Basileji a které si vyžádaly 45 zraněných. A to šlo jen o domácí fanoušky, co až přijedou tisíce fandů ze zahraničí?

Zákon o opatřeních k zajištění vnitřní bezpečnosti

Švýcarský parlament proto schválil speciálně k Euru zvláštní zákon o opatřeních k zajištění vnitřní bezpečnosti. Ten mimo jiné umožňuje, aby byl určitým osobám zakázán vstup na stadióny nebo aby pro ně byl vyhlášen zákaz pobytu v určitých místech. Ve švýcarské databázi násilnických fanoušků je zhruba 300 osob, pořadatelé si s účastnickými zeměmi ale vyměňují i jejich databáze, v nichž jsou další tisíce potenciálních delikventů.

Nový švýcarský zákon ale obsahuje i řadu dalších ustanovení. Osobám od 15 let, které neuposlechnou pokynů bezpečnostních služeb, hrozí například čtyřiadvacetihodinová policejní vazba. Zákon předpokládá i významné zapojení armády do bezpečnostních akcí. Vojáci sice nemají být nasazováni přímo při potlačování případných nepokojů, ale budou se třeba starat o pořádek na parkovištích a armáda poskytne policii své vrtulníky a pozorovatelské bezpilotní letouny.

Starosti dělají pořadatelům nejen vyložení chuligáni, ale i běžní fanoušci, kteří ať už z radosti nebo na žal přeženou příjem alkoholických nápojů. Pro ty budou zřízeny zvláštní záchytné stanice. Pro násilníky jsou potom připraveny nejen cely v bunkrech, ale i střediska, v nichž budou jejich případy řešeny z právnického hlediska v urychleném řízení.

Reklama

Související témata: