Hlavní obsah

UEFA: Na fotbalovém ME se budou mazat karty i po čtvrtfinále

Fotbalisté, kteří budou mít na kontě jednu žlutou kartu, o ni po čtvrtfinále mistrovství Evropy přijdou. V úterý o tom v Moskvě rozhodl výkonný výbor UEFA. Evropská fotbalová unie změnila pravidla kvůli tomu, aby hráči po obdržení další žluté karty v semifinále mohli nastoupit k utkání o titul.

Článek

"Je to velmi dobré rozhodnutí pro všechny milovníky fotbalu a televizní fanoušky, kteří se nemusí bát, že ve finále kvůli kartám neuvidí nejlepší hráče," řekl prezident UEFA Michel Platini agentuře Reuters. "O změnu jsem usiloval několik let a jsem rád, že výkonný výbor pravidla změnil," dodal.

Podle starých pravidel se karty rušily pouze po odehrání základních skupin a pokud fotbalista dostal po jedné žluté kartě ve čtvrtfinále a semifinále, nemohl kvůli automatickému trestu nastoupit ve finále.

UEFA také zjednodušila regule pro vytváření žebříčků národních týmů. Nová pravidla při počítání koeficientu mají zabránit tomu, aby při nadcházejících šampionátech byly vylosovány "skupiny smrti", v nichž na sebe narazí silní soupeři, například jako letos mistři světa Italové, finalisté světového šampionátu Francouzi, Nizozemci a Rumuni.

"Všechno jsme zjednodušili a koeficient se bude počítat jen na základě soutěžních zápasů na evropských a světových šampionátech," prohlásil generální sekretář UEFA David Taylor s tím, že systém losování týmů do skupin pro Euro by měl být v budoucnu vyváženější a férovější.

Reklama

Související témata: