Hlavní obsah

S Čechy na EURO jen o čest? V Polsku kritizují úroveň a hru tamní reprezentace

PRAHA

Po vylosování základních skupin EURO 2012 zavládla v Polsku velká euforie. Soupeři z Ruska, Řecka a České republiky se v konkurenci jiných fotbalových velmocí zdáli jako senzačně snadná volba a fanoušci už rovnou začali mluvit minimálně o čtvrtfinále. Jenže už nyní mnozí polští odborníci a bývalí reprezentanti pochybují o tom, že Poláci budou i v této skupině konkurenceschopní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Polští fanoušci jsou před EURO 2012 optimistčtí. Oprávněně?

Článek

Půl roku před startem šampionátu podle kritiků současného polského národního mužstva chybí týmu především jasný styl a dostatečná šířka kádru. Obávají se, že svěřenci trenéra Františka Smudy nenaplní obrovské očekávání, které v pořadatelské zemi panuje.

„Nemáme šanci ze skupiny postoupit. I soupeři totiž mají velikou radost, že budou hrát právě proti Polsku,“ nechal se slyšet vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Jerzy Dudek. Ovšem bezprostředně po losu prohlásil, že „pokud z této skupiny nepostoupíme, jsme nuly.“

„Mám obavy kvůli nedostatku konkurence na místa v základní jedenáctce a absenci kvalitních náhradníků,“ svěřil se listu Gazeta Wyborcza bývalý reprezentant a stříbrný medailista z olympiády 1992 v Barceloně Grzegorz Mielcarski.

Brankář Wojciech Szczesny (uprostřed) bude patřit k oporám polské reprezentace.foto: Reuters

„Szczesny, Lewandowski, Blaszczykowski a Piszczek jsou nenahraditelní. Je ale trenér připraven na nepříjemná překvapení? Jak nahradí ty se slabou formou jako třeba Obraniaka, Peszka nebo Mierzejewskiho, který jen sedí na lavičce v Trabzonsporu? Dnes to neříká nikdo nahlas, ale bojím se, že po šampionátu uslyším: ´v klubech sice byli jen náhradníci, ale nikoho lepšího jsem neměl´,” obává se Mielcarski.

Kritici upozorňují především na špatnou situaci v obraně. Je podle nich slabá a nemá jasné složení, což je půl roku před turnajem problém.

„Půl roku před startem šampiónatu bychom měli řešit nejvýš jeden post v obraně. My ale řešíme tři. Ve středu obrany bude nejspíš hrát Damien Perquis s Arkiem Glowackim, což podle mě není optimální stoperská dvojice. V klidu jsem jedině, co se týče Piszczka, který sklízí vavříny za hru celé Borussie Dortmund,“ pokračuje Mielcarski.

Robert Lewandowski (uprostřed) je nadějí útočné síly polské reprezentace před EURO 2012.foto: Reuters/Ina Fassbender

Rozčarování panuje i kolem levého obránce Sabastiana Boenische, rodilého Poláka, jenž však většinu života strávil v Německu. Hrál za tamní jedenadvacítku a stěží se domluví polsky. Kromě toho, že se obránce Werderu Brémy snaží téměř dva roky dostat naplno zpátky do fotbalu po dvou operacích kolena, odehrál za Polsko jen dva přátelské zápasy, a to loni na podzim.

„Když ale trenér u týmu začal, říkal, že v Polsku máme dost vlastních talentů. Místo aby nám ukázal nové perly, cestoval po světě a hledal hráče s polskými kořeny, aby jim mohl vyřídit polský pas. Nejlepší z těchto vynálezů je právě Boenisch,“ posteskl si Dudek.

Doušek studené vody pro optimisty

„On je určitě schopný dostat se po zranění zpátky do výborné formy. Ale trenér věděl o jeho potížích dávno a měl mít místo něho alespoň dva jiné kandidáty. Zajímalo by mě, kdy vůbec začne hrát v klubu. Nemá smysl na něj čekat, je to hazard,“ cituje Gazeta Wyborcza dalšího stříbrného medailistu z OH 1992 Marka Kozminskiho.

Větší optimismus v Polsku vládne, co se týče ofenzivy národního týmu. V útoku se bude nejspíš hodně spoléhat na mladého forvarda Borussie Dortmund Roberta Lewandowskiho, jenž v klubu roste vedle záložníka a krajana Jakuba Blaszczykowskiho.

„Ještě před rokem si v Německu dělali z Roberta srandu a nyní ho vychvalují do nebes. Imponoval mně tím, že se ničeho nebál. Věděl, jaký má potenciál a že jeho forma půjde nahoru. Dělal si svoje a dnes z něj máme fotbalistu evropské třídy,“ chválil třiadvacetiletého forvarda Dudek.

Poláci se hodně upínají na úvodní duel celého mistrovství proti Řecku. Ten může hodně napovědět o dalších ambicích jejich národního týmu. „Pokud vyhrajeme, široce se nám otevřou dveře do čtvrtfinále. Selhání může znamenat, že s Českou republikou budeme hrát ve Vratislavi už jen o čest. Všem optimistům každopádně doporučuji doušek studené vody,“ dodal Kozminski.

Reklama

Související témata: