Hlavní obsah

Kanonýr číslo 40 ještě žije, aneb Baroš je zase o gól blíž Kollerovi

Pavel Dosadil (Dublin)Sport.cz

Rok Eura, Barošův rok? Český fotbal by se určitě nezlobil, kdyby elitní útočník národního týmu znovu střelecky explodoval. Stejně jako před osmi lety, kdy si Milan Baroš v Portugalsku vystřílel korunu krále střelců. Ve středu se trefil v Irsku a vydatně tak přispěl ke konečné remíze 1:1. „Milan už gól v národním dresu moc potřeboval. Pomůže jemu a pomůže to celému týmu,“ věří kouč Michal Bílek.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Milan Baroš střílí v Dublinu gól domácímu Irsku

Článek

Téměř rok v reprezentaci střelecky mlčel. V Dublinu však Milan Baroš (30) mazácky překonal zkušeného brankáře Givena a oslavil významné jubileum. Byl to již 40. Barošův gól v mezistátních zápasech a k českému rekordmanovi Janu Kollerovi mu na druhém místě zbývá rovných patnáct zásahů.

„Milan je mi nejblíž a pořád ještě může překonat můj rekord. Když se mu zase začne dařit a spoluhráči mu budou připravovat dostatek šancí... Abych pravdu řekl, moc mu nezávidím, když vidím, jak se ve většině zápasů pere na hrotu úplně sám. Přesto stále věřím, že ještě přijdou lepší časy," konstatoval populární Dino, když loni uzavřel profesionální kariéru a přešel do služeb rodné Smetanovy Lhoty.

Jeho dlouholetý parťák z nejlepšího útoku, jaký nároďák za poslední léta měl, svůj potenciál v Dublinu využil. „Jsem rád za každý gól v nároďáku," zůstával Baroš na zemi, když opouštěl supermoderní arénu Aviva Stadium.

Během trestu hodně trénoval

Prakticky celý únor si nezahrál v základní sestavě, protože se v dresu Galatasaraye Istanbul nechal za protesty vyloučit a stihl ho třízápasový trest. „Potřebovali bychom, aby Milan pravidelně nastupoval. Teď se vlastní hloupostí o tři utkání připravil," vytahal Baroše za uši kouč Michal Bílek, který přitom svého elitního útočníka vytrvale hájí.

Trocha peskování asi Barošovi pomohla. V reprezentaci udeřil poprvé od loňského března, kdy skóroval v Českých Budějovicích proti Lichtenštejnsku. „Cítil jsem se dobře. Když jsem měl stopku, trénoval jsem víc než ostatní, takže proti Irům to bylo dobré," ujišťoval turecký legionář a bylo na něm znát, jak moc ho ukončení střeleckého půstu těší.

Givena překonal s přehledem

„Všichni jsme si přáli, aby se už Milan střelecky prosadil. Čtyřicet gólů v reprezentaci, to je úctyhodný výkon. Loni byl hodně zraněný, teď je konečně v pořádku. V Dublinu odvedl dobrý výkon. Jeho góly moc potřebujeme, takže je důležité, že se hned na začátku roku střelecky probudil," liboval si při pozápasové analýze kouč Bílek.

Baroš využil ideální přihrávky od Jana Rezka a Givena obstřelil chladnokrevně jako v dobách největší slávy. „Bál jsem se, že budu v ofsajdu. Napodruhé jsem zpracoval míč, gólman běžel proti mně a důležité bylo, abych ho netrefil. Ale spadlo to tam," líčil útočník.

Z lavičky pak sledoval, jak Cox čtyři minuty před koncem vyrovnal a obral Čechy o vítězství, jež by si za předvedený výkon zasloužili. „Je škoda, že jsme to nedotáhli k výhře, ale odehráli jsme výborný zápas. Vyrovnání mi dojem z naší hry nezkazilo, protože jsme byli lepší. Inkasovaný gól spíš výsledek jen kosmeticky upravil," shodoval se Baroš s dalšími spoluhráči i trenérem Bílkem.

Nejlepší střelci samostatné české reprezentace
55 – Koller
40 – Baroš
27 – Šmicer
22 – Kuka
20 – Rosický
18 – Berger, Nedvěd
14 – Lokvenc
11 – Jankulovski

Reklama

Související témata: