Hlavní obsah

Vrbovi se nároďák sype, po Váchovi na podzim nejspíš skončil i Limberský

Praha
Aktualizováno

Závěr podzimu jako by zranění fotbalových reprezentantů přitahoval. Trenér národního týmu Pavel Vrba zaznamenal před kvalifikačním duelem s Islanedem dvě citelné ztráty. Sparťan Lukáš Vácha si utrhl meniskus a letos si už nekopne. Nepříznivá diagnóza zazněla také po vyšetření plzeňského kapitána Davida Limberského. Jedenatřicetiletý obránce má poraněné koleno, podzimní sezóna pro něj s největší pravděpodobností skončila. Ze hry je i brankář Bičík, a tak Vrba povolal Nováka, Pospíšila, Hrušku a Petrželu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hlavičkující obránce David Limberský o duel s Islandem přijde.

Článek

Fotbalová reprezentace hlásí řadu vynucených změn před nedělním zápasem kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti Islandu. Kvůli zdravotním problémům se během pondělí omluvili původně nominovaní brankář David Bičík, obránce David Limberský a záložník Lukáš Vácha. Místo nich se na úterním srazu v Praze budou hlásit gólman Aleš Hruška, krajní bek Filip Novák a středopolař Martin Pospíšil. Trenér Pavel Vrba zároveň nominoval záložníka Milana Petrželu - ten tak doplní povinnou třiadvacítku jmen.

Vrba měl napilno, když řešil nečekané nominační otazníky. Především ztráty Limberského a Váchy, kteří si oba poranili koleno při nedělních zápasech, vnímá jako citelné. Limberský s Váchou navíc patřili na startu kvalifikace pokaždé do základní sestavy mužstva.

„Jsou to hráči, kteří v předcházejících zápasech měli formu a prokazují ji i v klubech na ligové či mezinárodní úrovni. Je to ztráta, ale pevně věřím, že další hráči v nominaci, i ti nově příchozí, udělají všechno, aby je nahradili. Věřím, že to zvládneme," uvedl Vrba pro fotbal.cz.

„David dohrával nedělní ligové utkání v Jihlavě s bolestí v koleni, pondělní vyšetření bohužel potvrdilo naše podezření na poranění vazů. Limberský tak bohužel nebude moct odehrát blížící se duel české reprezentace proti Islandu v Doosan Areně, velmi pravděpodobně nebude k dispozici ani Viktorii ve zbývajících duelech podzimní části sezóny," komentoval zranění plzeňského odchovance tiskový mluvčí Viktorie Pavel Pillár.

Novák se poprvé dočkal

Zápas s Islandem je pro českou reprezentaci přímým soubojem o první místo ve skupině A. Oba týmy v předchozích třech zápasech neztratily ani bod, Island je nyní v čele díky lepšímu skóre. Utkání začne v neděli 16. listopadu ve 20:45 v Plzni.

Vůbec poprvé pozná atmosféru v reprezentačním celku obránce Novák z Jablonce. V letošní sezóně se blýskl už šesti vstřelenými góly a kouč Vrba mu nyní dává šanci i v národním týmu. Novákův parťák z Jablonce Pospíšil si připsal start v přípravném utkání proti Slovensku v listopadu 2012 a brankář Mladé Boleslavi Aleš Hruška už do reprezentace také nahlédl před více než třemi lety, byť se na turnaji Kirin Cup v Japonsku do hry nedostal. Naopak Petržela už má na kontě 16 startů i účast na Euru 2012.

„Novák a Pospíšil v Jablonci podávají velmi zajímavé výkony, což se odráží i na výkonnosti a výsledcích Jablonce, který v tabulce dohání Plzeň a Spartu. Oba si nominaci zaslouží. Hruška podává stabilně dobré výkony v Boleslavi, Petržela zase před týdnem odehrál za Plzeň výborné utkání proti Spartě," vysvětlil Vrba, proč se rozhodl nominovat zmíněný kvartet.

Reprezentanti se na srazu budou hlásit v úterý dopoledne.

Reklama

Související témata: