Hlavní obsah

Pohledu z Afriky se Rosický od Slováků nikdy nedočkal, problém s nimi ale nemá

Praha

Byť půjde o přátelský duel, prestiž mu rozhodně nechybí. A staré rány mohou před soubojem slovenské a české fotbalové reprezentace v Žilině zase ožít. Své o tom může vyprávět třeba kapitán národního týmu Tomáš Rosický. Když během kvalifikace MS 2010 zapochyboval o kvalitách Slováků, ti se mu vysmáli a legraci si dělali i z jeho tehdejšího dlouhodobého zranění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický v duelu s Nizozemskem.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s hráči fotbalové reprezentace.

Rozhovor s trenérem fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou.

Byli na koni a české hvězdě posměšně vzkázali, že jí z šampionátu v Jihoafrické republice pošlou pohled.

O co na podzim 2009 vlastně šlo? Dvě země bývalé společně federace na sebe narazily v kvalifikaci MS. Když Slováci podlehli Slovinsku a Češi navzdory výhře nad Polskem ztratili reálnou naději na baráž, Tomáš Rosický řekl: „Slováci teď hlavně hodně zavařili sami sobě. Jestli půjdou do baráže, tak nepostoupí. Nejsou to žádní zázraci."

Jenže Slováci pak v posledním utkání v Polsku vyhráli a postoupili přímo, protože skupinu vyhráli. A to byla chvíle pro jejich pomstu.

Moderátor televize Markíza představil pohlednici, kterou Rosický dostane od slovenské reprezentace z Jihoafrické republiky, posmíval se také jeho zranění - Tomáš tehdy přes rok promarodil s podkolenní šlachou.

Na Slovensku by mohl oslavit stovku

„Nevím, žádný pohled mi nedošel. Trochu něco o tom vím. Hlavně jde o to, že co jsem tehdy měl říct, řekl jsem úplně jinak. Žádný problém se Slováky nemám. Zvláštní příchuť vzájemný zápas vzhledem k naší historii samozřejmě má," reaguje Rosický naprosto v klidu na starou slovní přestřelku.

Na svém kontě má 98 mezistátních startů. A vzhledem k tomu, že v sobotu by měl v Edenu vést národní tým v kvalifikačním duelu s Lotyšskem, jubilejní  stý start by si mohl zapsat právě v úterý na Slovensku.

Do Žiliny vyrazí spíše méně zkušení

Kouč Pavel Vrba ovšem chce v Žilině zkoušet spíš hráče z domácí ligy. Rosického bude zřejmě šetřit.

„Ještě nevím. Jak se asi budu cítit, láká mě udělat stovku hned, ale netlačím na to. Věřím, že si za nároďák zahraji i dál," usmívá se Rosický.

Metu sta mezistátních zápasů zatím z českých fotbalistů překonali jen dva muži. Rekord 118 utkání drží Karel Poborský, k němu se blíží stále aktivní brankář Petr Čech (112).

Záložník Arsenalu je třetí na řadě. „Stovka je krásný milník, málokomu se to povede. Můj věk je daný, je správné, že chce trenér vyzkoušet i někoho jiného, aby se v takovém zápase omlátil. To by byla správná volba," naznačuje Rosický, že s cestou na Slovensko spíš nepočítá.

Reklama

Související témata: