Hlavní obsah

Čisté konto mu dál uniká. Do Polska přesto Vrba nepojede zaparkovat autobus nebo dva

Ostrava

Ani na 16. pokus fotbalová reprezentace pod jeho vedením neudržela čisté konto. Trenér Pavel Vrba z toho však vědu nedělá. Pří návratu do Ostravy, kde hrál za Baník a jako asistent byl v roce 2004 u posledního titulu, totiž výhrou 4:1 nad Srbskem překročil plán. Chtěl, aby se diváci bavili, a před zápasem si přál vítězství 4:3... „Jsem samozřejmě spokojenější, že jsme uhráli ještě lepší výsledek, než jaký jsem předpovídal,“ usmívá se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavlu Vrbovi návrat do Ostravy vyšel.

Článek
Fotogalerie

První přípravný duel na EURO 2016 jste zdárně zvládli. S čím nastoupíte v úterý v Polsku?

Platí, co jsem avizoval. Budeme dál zkoušet. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, nastoupí tam všichni hráči, kteří v Ostravě nehráli od začátku.

Chystáte se ve svém 17. zápase konečně na první čisté konto?

Byl bych hrozně rád, kdybychom ho uhájili právě proti Lewandowskému, jehož řadím k nejlepším útočníkům v Evropě. To bych byl spokojený, ale radši bych viděl hru nahoru dolů jako v posledních 35 minutách zápasu se Srbskem. Pak góly padají a je těžké udržet nulu. Takže v Polsku určitě nezaparkujeme do vlastního vápna jeden nebo dva autobusy a nebudeme jen bránit výsledek.

Přípravný zápas jste zatím ještě nikdy s reprezentací nevyhrál. Musí vás těšit, že jste to dokázal právě v Ostravě, kde vám diváci vzdali hold...

Přípravná utkání v klubu i v národním týmu beru hlavně jako šanci zkoušet. Výsledky mě mrzely, ale nedával jsem jim takovou váhu jako média. Spíš mám radost z kvalifikace, jež nám výsledkově vyšla lépe.

V Ostravě jste hráli mnohem lépe po přestávce. Čím byl dán rozdíl mezi prvním a druhým poločasem?

V prvním jsme ztráceli hodně brzy míče, také jsme zbytečně často hráli dozadu a nedokázali soupeře vykombinovat. Příchodem Plašila se hra dost zklidnila, pomohlo nám, že hráči ve středu hřiště líp drželi balon a kombinovali. Pak byl fotbal hned přechodově rychlejší.

Plašil nahradil Dočkala, jemuž zápas naopak moc nevyšel.

Nebylo to v žádném případě o Bořkovi. V první půli spousta hráčů postrádala přesnost. Podařila se nám prostě změna, Jarda odehrál velmi dobrý zápas.

A co třeba zajímavý Pudil. Řekl si efektivním výkonem o nominaci na ME?

Asi víte, že teď nastupuje v klub pravidelně, předtím ne. Druhá anglická liga je mimořádná soutěž. Potvrdil kvalitu, podal velice dobrý výkon.

Jak obstála česká defenziva proti srbským hvězdám?

Potvrdilo se, že obranná čtveřice svými zkušenostmi zápas velice dobře zvládla. Všichni působí v zahraničí a mají odehrané velké zápasy. Přesto jsem byl trochu nervózní, že ne všichni z nich jsou tak rozehraní. Při první šanci nás také podržel brankář Vaclík. Po ní už Srbové moc dalších neměli, což je zásluha celého týmu, nejen obrany.

Jak vám bylo, když diváci skandovali vaše jméno?

Je příjemné, když mi fanoušci ukážou obrovskou podporu. Mám z toho radost. I když média o mně píší zvláštní věci, fanoušci při mně stojí. Věřím, že spolupráce mezi mnou a jimi bude takto pokračovat dál.

Reklama

Související témata: