Hlavní obsah

EURO po masakru v Paříži? Opatření francouzské policie budou ve stupni utajení, ví bezpečnostní manažer

Ostrava

Evropa už nebude nikdy taková, jako před tím. To je po pátečním masakru v Paříži jasné. Co pak tedy bude s evropským šampionátem ve fotbale, který má za půl roku právě Francie hostit!? Bezpečnostní manažer české reprezentace Martin Synecký, který se samozřejmě podílí také na výběru hotelu národního týmu pro šampionát, zatím čeká na přesnější informace francouzské policie a bez nich nechce vyvozovat závěry. Reprezentace v pátek odehrála zápas se Srbskem (4:1) a v úterý nastoupí ve Vratislavi proti Polsku.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Policisté vyšetřují výbuch bomby v blízkosti stadiónu.

Článek
Fotogalerie

Po pátečním útoku teroristů se nabízí otázka, zda Francie bude vůbec schopná příští rok zajistit bezpečnost evropského šampionátu?

Otázka je to hodně složitá, ale odpověď zatím jednoduchá. Nemáme dosud žádné informace, jimiž disponuje francouzská policie. Jak se to stalo, jak k útoku došlo, jak k situaci přistoupí. Bez základních podrobností tedy nemůžeme cokoliv komentovat.

Nic horšího se ovšem půl roku před začátkem šampionátu stát nemohlo. Tím spíš, že turnaj má poprvé absolvovat hned čtyřiadvacet týmů a každá z asociací bude logicky požadovat po pořadatelích zajištění maximální bezpečnosti...

Samozřejmě, není to dobré. Francouzská policie si ovšem situaci rozebere a vyhodnotí, pak podnikne odpovídající kroky. A jsem si jistý, že řada z přijatých opatření bude podléhat patřičnému stupni utajení.

Na minulém šampionátu v Polsku bydleli reprezentanti v centru Vratislavi. Lidé je mohli přes okna restaurace sledovat, jak obědvají nebo popíjejí kávu, přes jednoduché zábrany na chodníku si pak hráči povídali se známými a fanoušky. Takový poklidný režim už je asi nenávratně pryč, že?

Nechceme předbíhat. Pokud jde o finální výběr ubytování, musíme stejně počkat, jaká místa zápasů nám prosincový los základních skupin přidělí. Pak teprve hotel vybereme a veškeré bezpečnostní otázky samozřejmě budou konzultovány a koordinovány s francouzskou stranou. Jinak už to ani nejde.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články